
Żur Kujawski przygotowywany podczas Święta Żuru Kujawskiego w Chodczu to obowiązkowa pozycja podlegająca degustacji przez grono jurorów, a bez której nikt kto mieszka na Kujawach nie wyobraża sobie Świąt.
Tradycyjnie jak co roku w niedzielne popołudnie tj. 7 kwietnia 2019 r. do remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Chodczu przybyli tłumnie mieszkańcy, aby podziwiać stoły Wielkanocne przygotowane przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które w przepiękny, misterny, kolorowy sposób je zaprezentowały, na których obowiązkową potrawą był żur kujawski. Jeden był z kiełbasą, serem i jajkiem inny tylko z kiełbaską, a do tego przepyszny chlebek. Oprócz tego nie zabrakło tradycyjnego jadła: wędlin, ciast, miodów w tym pitnych, serów, chlebów i wielu innych rzeczy.
Większa liczba wystawców w tym roku mobilizuje do działania i z tego powodu się cieszymy. Głównie wystawców jest więcej z terenu Gminy Chodecz, ponieważ zawiązały się nowe KGW. Bardzo natomiast cieszy, że ościenne gminy zaprosiliśmy do udziału w tej dzisiejszej degustacji żuru. KGW przygotowały potrawy i przyjechały je zaprezentować. Jesteśmy w Chodczu z tego powodu usatysfakcjonowani – powiedział burmistrz Jarosław Grabczyński
Przygotowany żur degustowały najpierw specjalnie powołane dwie komisje, w których uczestniczyli: parlamentarzysta, samorządowcy, księża. Co roku wystawę prezentuje większa grupa wystawców. W tegorocznej edycji uczestniczyło 18 podmiotów: Koła Gospodyń Wiejskich z Brzyszewa, Chodcza, Huty Chodeckiej, Chodeczka, Kłobi, Kłokoczyna, Kromszewic, Psar, Cett, Szczytna, Woli Adamowej, Zalesia, Zespołu Szkół im. Władysława Reymonta w Chodczu oraz Stowarzyszenie Bezbłenne Kobiety, Gminnej Rady Kobiet w Boniewie, Zespołu Wokalnego Seniorów Harmonia z Centrum Kultury w Lubieniu Kujawskim i KGW „Klub Kobiet Aktywnych” w Dąbrowicach.
Dwie komisje to nowość, ponieważ mamy tak zacne osoby na sali i chciałem aby wzięły one udział w tej degustacji żuru. Będzie ciekawie jak komisje się spotkają i porównają wyniki - dodał burmistrz Jarosław Grabczyński
Stało się tradycją na Ziemi Chodeckiej organizowanie Święta Żuru jak podkreśliła poseł na Sejm RP Joanna Borowiak. „To jest strzał w dziesiątkę” i z roku na rok przybywa KGW i Stowarzyszeń, które wystawiają swoją wersję żuru kujawskiego.
No cóż jaki ja mam przepis na pewno nie barszcz tak jak niektórzy mówią biały tylko typowy żur kujawski. Zakwas jest najważniejszy. Nie może zabraknąć takich detali jak przyprawy. Majeranku musi być dużo i wiele jeszcze innych składników jak wędzoneczka, chyba że mówimy o żurku postnym, to wtedy bez tego dodatku, ale z całą pewnością jest to potrawa tradycyjna na Kujawach. Cieszę się, że takie momenty mogą pokazać różnorodność smaków tej potrawy, ale tak naprawdę połączyć przede wszystkim ludzi, dać okazję do spotkania, do wymiany doświadczeń - mówiła z zadowoleniem posłanka Joanna Borowiak.
Bożena Wesołowska z Zespołu Wokalnego Seniorów Harmonia z Centrum Kultury w Lubieniu Kujawskim, w którym uczestniczy 12 kobiet i 2 panów akordeonistów potwierdziła, że praktykują od 2 lat jako zespół śpiewaczy. Uczestniczyły w różnych występach w Bydgoszczy, we Włocławku, ale że seniorów jest coraz mniej więc zaproszono grupę aby wystąpiła jako gotująca kujawski żurek.
Od czasów dziadków, babć pamiętamy jak się kiedyś w żurowniku kwasiło codzienny żur i głównym posiłkiem na śniadanie był najpierw żur o 6 rano. To jest historia. My natomiast postarałyśmy się zrobić prawie tak samo. Ukisiłam 2 litry żurku na mące żytniej z przyprawami: czosnkiem, listkiem laurowym, śmietanką, solą, ziemniakami, kiełbaską, pulpecikami. Do tego dokładamy jajeczko, twarożek, chlebek i dobry apetyt – mówiła pani Bożena Wesołowska.
Jadwiga Kryszkowska z Gminnej Rady Kobiet w Boniewie wraz z paniami przygotowała przede wszystkim żurek, białą kiełbaskę oraz ciasta: placek drożdżowy, babkę, małe babeczki, ciasteczka amoniaczki to co przygotowuje się na Święta Wielkanocne.
Żurek przygotowały z ziemniaczkami na białej kiełbasce i zakwasie swojej produkcji, który uwielbia wójt Boniewa Marek Klimkiewicz, a za ten produkt w Brześciu Kujawskim na Święcie Żuru otrzymały panie I nagrodę i w prezencie żurownik.
Wszystkie żurki były wyśmienite, każdy inny i specyficzny, ale wszystkie miały wspaniały smak, co pokazuje jak region jest różnorodny, podsumował jako jury starosta włocławski Roman Gołembiewski.
Podobnego zdania była jurorka Aneta Jędrzejewska członek zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Jej zdaniem każdy był wyrazisty, jeden mniej aksamitny, inny był z marchewką, kolejny z grzybami.
Myślę, że panie niesamowicie kultywują tradycje kujawskie i to jest z tego wszystkiego najcenniejsze, najważniejsze - podsumowała Aneta Jędrzejewska.
Ks. proboszcz Grzegorz Szczepaniak z parafii Św. Dominika w Chodczu stwierdził jako juror, że wszystkie degustowane żurki różniły się od siebie, każdy miał inny smak, ale były przepyszne i pogratulował wszystkim wystawcom żuru kujawskiego.
Jury zdecydowało, że wszystkie panie, które przygotowały żur są wyróżnione, ponieważ jest on wyśmienity, dlatego wszyscy wystawcy zostali nagrodzeni.
Wydarzenie uświetnił występ dzieci ze Świetlicy Środowiskowej, pod kierunkiem Anny Kędzierskiej.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie