Reklama

Pomysł na Walentynki czyli Kolacja dla dwojga

nWloclawek.pl
12/02/2013 00:00

Dobrym pomysłem w święto zakochanych jest romantyczna kolacja, ale niekoniecznie w ekskluzywnej restauracji. Przygotujcie ją w domu, we dwoje. Wspólne gotowanie może się okazać dobrą zabawą. Zastanówcie się, jakie potrawy lubicie najbardziej, i przystąpcie do dzieła. Zadbajcie o romantyczny nastrój - zapalcie pachnące świece, puśćcie ulubioną muzykę i oddajcie się wspomnieniom. Spróbujcie odtworzyć wasze pierwsze spotkanie, randkę, przypomnijcie pierwszy pocałunek i wszystkie miłe wydarzenia, jakie was spotkały. Kolacji niech towarzyszą tańce. Przytulanie się w rytm wolnej nastrojowej muzyki pozwoli na nowo odkryć dawną fascynację sobą.


Domatorzy kinomani mogą urządzić maraton filmowy w domu. W zależności od tego, ile macie czasu, wybierzcie dwa, trzy tytuły spośród ulubionych gatunków filmowych. Seans warto połączyć z kolacją.

Jak skomponować menu na romantyczny wieczór?

Wykorzystując składniki, które od wieków uchodzą za afrodyzjaki: sałata, granat czy truskawki znacznie skrócą drogę przez żołądek do serca.

Zapraszamy do przygotowania potraw, sałatek i słodkości, które można podać bliskiej osobie lub sobie samemu by ogrzać swoje serduszko. Będzie miło, rodzinnie.
Walentynki to dobra okazja by porozpieszczać swoje i swoich bliskich podniebienia, nawet jeśli ktoś z nas Walentynek nie uznaje to szkoda zmarnować taką okazję. Przygotujemy dania, którymi można zaskoczyć bliską osobę i które nie zabiorą wiele czasu. Nauczymy się podawać efektownie desery tak by cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko.

Najważniejsze, aby w ten dzień być razem i robić to, co sprawia największą przyjemność.

Będzie zaskakująco i bardzo smacznie.

Pierś z kurczaka w towarzystwie sałatkowych łódeczek
Składniki:
1 pierś z kurczaka
szczypta pieprzu mielonego
szczypta soli morskiej
4 gałązki kolendry 
30 ml soku z cytryny 
1 szt. cykorii sałatowej
6 listków roszponki
6 listków rukoli
150 g sera Fety
10 dag orzechów włoskich
6 łyżek stołowych sosu vinegret
szczypta imbiru sproszkowanego 
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, wysuszamy ręcznikiem papierowym.
Nacieramy pierś solą, pieprzem, kolendrą, imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 1h.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy pierś z kurczaka, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.
W tym czasie przygotowujemy łódeczki sałatkowe.
Rozbieramy cykorię na listki, obcinamy końcówki, płuczemy w wodzie, i wsadzamy do miski (dobrze jest pomoczyć przez jakiś czas w zimnej wodzie, wtedy pozbędziemy się gorzkawego smaku).
Osuszamy listki cykorii i układamy na talerzu jak łódeczki.
Ser typu feta kroimy w kostkę i układamy na listkach cykorii.
Na każdą łódeczkę kładziemy po listku rukoli i roszponki.
Orzechy lekko rozdrabniamy i prażymy na patelni.
Posypujemy każdą łódeczkę prażonymi orzechami i polewamy sosem vinegret.
Kurczaka wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry i układamy obok łódeczek polewając pozostałym sosem z pieczenia.
Dekorujemy talerz np. pomidorkami koktajlowymi.


Kto je sałatki ten piękny i gładki – jak głosi przysłowie. Warto skorzystać z tej mądrości, bo sałatki to wyjątkowo lekki posiłek.

Granat – ma wielkość jabłka, twardą skórę oraz wnętrze wypełnione pestkami o pięknej czerwonej barwie. Wykorzystamy go jako składnik sałatek oraz deserów owocowych.

Sałatka z rukolą, granatem i ricottą
Składniki:
1 opakowanie rukoli
6 szt. pomidorków cherry
1 szt. granatu 
100 g sera ricotta
1 łyżeczka miodu
1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego winegret Knorr

Przygotowanie:
Na talerzu rozłożyć rukolę. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Ricottę pokroić w większa kostkę. Pestki z granatu wydrążyć.
Na rukoli ułożyć pomidorki, ricottę i posypać pestkami granatu.
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać łyżeczkę miodu i dokładnie rozmieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę i natychmiast podawać.

Dla zwieńczenia wieczoru deser:

Truskawki z mascarpone
Składniki:
2 żółtka jaj
2 łyżki cukru
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie truskawek
30 g czekolady

Przygotowanie:
Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem. Kiedy kogel - mogel nabierze jasnożółtej barwy, dodajemy do niego, ciągle miksując, serek mascarpone.
Na dno szklanek lub niewielkich pucharków nakładamy truskawki (mogą być zmiksowane) i przykrywamy je masą serową.
Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub orzeszkami.

                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!

Zapraszamy do Naszego Kącika gdzie polecamy Nasze przepisy kulinarne!

Tekst: A.M.
 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do