
W gorące, sobotnie popołudnie tj. 29 czerwca 2019 r. na placu przy Remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Warząchewce Polskiej odbyła się impreza pd nazwą „Święto Pieroga” .
Jest to po raz pierwszy zorganizowane tego typu święto w powiecie włocławskim. Przy tej okazji przybyli na imprezę mogli degustować pierogi ruskie z serem, z mięsem i kapustą, z grzybami, owocowe – jagodowe, truskawkowe.
Na wydarzenie przybyła między innymi podsekretarz stanu w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju Anna Gembicka, która podkreśliła jak ważne jest promowanie produktów lokalnych, a tego typu imprezy są znakomitą okazją właśnie dla tych przedsięwzięć. Ponadto wystawcy produktów mogli zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.
Członek zarządu województwa Kujawsko-Pomorskiego Sławomir Kopyść nadmienił, iż jest to cenna inicjatywa a przedsięwzięcie to znakomity pomysł.
Pierogi to podstawa kuchni polskiej. Danie, które może być zarówno skromne jak również bardzo wystawne. Jest to najbardziej rozpoznawalna potrawa za granicą. Jeżeli jedzie się do Londynu to jeśli ktoś zapyta o polską potrawę, to odpowiedź brzmi pierogi - powiedział Sławomir Kopyść.
Panie z KGW i ze stowarzyszeń oraz przedstawiciele ze szkół z terenu Gminy Włocławek poświęciły na przygotowanie setek pierogów mnóstwo czasu, ale przygotowały je z wielką troską i radością.
Beata Kotwicka intendent w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi w Smólniku i Małgorzata Fronczak kucharka oraz Emilia Klocek wspólnie przygotowywały pierogi. Wspólnie z dziećmi: Amelką, Aleksandrą i Konstancją zgodnie stwierdziły, że przepisem na przygotowanie pierogów jest ich serce, najważniejszy główny składnik. Najbardziej na ich stoisku cieszyły się zainteresowaniem pierogi z jagodami, które w krótkim czasie zostały skonsumowane. Pierogi z serem gotowane i pieczone również smakowały wszystkim znakomicie.
Irena Muszyńska przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kruszynie nadmieniła, że pierogi ruskie i z grzybami przygotowywały przez jeden dzień, ponieważ panie uczestniczą od lat w tego typu wystawach, więc mają ogromną wprawę w sprawnym ich przygotowaniu, nie tylko pierogów ale różnorodnych potraw.
Imprezie towarzyszyły występy lokalnych artystów między innymi Zespołu Folklorystycznego „Kruszynioki”, Zespołu Folklorystycznego „Smólnik”, Zespołu Łęgowianie, Teatrzyku „Kruszynka”. W trakcie festynu odbył się również bieg „Pierogrun” na dystansie 5 km, oraz konkurs na najsmaczniejsze pierogi, dla którego sponsorem pucharów w kształcie pieroga była pełnomocnik wojewody do spraw zrównoważonego rozwoju Magdalena Nowak, jednocześnie radna Gminy Włocławek
Organizatorzy zgodnie potwierdzają kontynuację imprezy w następnych latach.
Na zakończenie na przybyłych czekała zabawa z zespołem Master.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie