
W dniach 16–17 czerwca 2025 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”. W wydarzeniu wzięło udział 24 uczniów z siedmiu województw, rywalizujących w dwóch kategoriach: Kucharz i Piekarz. Zwycięzcami w kategorii kucharzy zostali reprezentanci gospodarzy – uczniowie ZSCKR w Kowalu. Konkurs, którego celem jest promocja zdrowego żywienia oraz pradawnych odmian zbóż, zorganizowało Stowarzyszenie Polska Ekologia. Finał rozegrano w nowoczesnych pracowniach warsztatowych przy ul. Marii Konopnickiej 64.
W dniach 16–17 czerwca 2025 roku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu stał się kulinarnym sercem Polski. To właśnie tutaj, w nowoczesnych i doskonale wyposażonych pracowniach Obiektu Warsztatów przy ul. Marii Konopnickiej 64, odbył się ogólnopolski finał prestiżowego konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”. W rywalizacji wzięły udział najlepsze zespoły wyłonione podczas wcześniejszych eliminacji wojewódzkich.
Do finału zakwalifikowały się 24 osoby z siedmiu województw – łącznie 12 dwuosobowych zespołów reprezentujących kierunki "Kucharz" i "Piekarz". – To przekrój całej Polski – od Pomorza, przez Podlasie, aż po Podkarpacie. Gościmy młodzież z całej Polski, która przeszła eliminacje w swoich regionach – mówi Czesław Meus, koordynator konkursu i jego pomysłodawca, członek Stowarzyszenia Polska Ekologia.
W kategorii Kucharz w ścisłym finale udział wzięły zespoły :
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu,
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie,
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce.
ZS Agro-Technicznych w Ropczycach,
ZS CKR w Sędziejowicach,
Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie.
W kategorii Piekarz w szranki stanęli uczniowie z: ww szkół
Największy sukces odnieśli uczniowie gospodarzy – ZSCKR w Kowalu – którzy zwyciężyli w rywalizacji kucharzy. – Jesteśmy niezwykle dumni z naszych uczniów. To dowód na to, że nasze działania w zakresie edukacji kulinarnej i promocji zdrowego żywienia przynoszą realne efekty – podkreśla dyrektor szkoły Andrzej Zdrojewski.
Rywalizacja przebiegała pod czujnym okiem pięcioosobowego jury, w skład którego weszli m.in. mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa. – Młodzież przygotowuje chleby, bułki i inne wyroby z wykorzystaniem dawnych odmian zbóż – samopszy, orkiszu czy płaskurki. To ogromna promocja zdrowego pieczywa, które nie szkodzi organizmowi, w przeciwieństwie do wypieków z modyfikowanej pszenicy – wyjaśnia juror Józef Leszek Ziółkowski, mistrz piekarski.
Główną ideą konkursu, organizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, jest popularyzacja dawnych odmian zbóż i ich wartości prozdrowotnych. – Chcemy edukować młodzież i konsumentów. Zdrowe żywienie musi opierać się na produktach ekologicznych i tradycyjnych. Dlatego razem z naszym partnerem z Rumunii – stowarzyszeniem Bio Romania – wystosowaliśmy apel do Rady Europy o wprowadzenie obowiązkowego jednego posiłku ekologicznego w szkołach w całej UE – zaznacza Czesław Meus.
Wszyscy uczestnicy konkursu – zarówno na etapie eliminacji, jak i w finale – otrzymali praktyczne nagrody, m.in. sprzęt AGD i akcesoria kuchenne. – Zamiast pucharów wolimy dawać coś, co uczniowie wykorzystają w domu czy w szkole – wałki, foremki, ekspresy do kawy, blendery. To bardziej wartościowe i praktyczne – dodaje Meus.
Wydarzenie miało nie tylko charakter edukacyjny, ale i prestiżowy – jego efekty będą promowane w mediach społecznościowych Stowarzyszenia Polska Ekologia, trafiając do szerokiego grona odbiorców w Polsce i za granicą. Pomysłodawcy konkursu nie kryją nadziei, że sukces młodzieży z Kowala zostanie również zauważony lokalnie. – Byłoby pięknie, gdyby burmistrz zaprosił zwycięzców – przecież to uczniowie z Kowala zdobyli pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie! – zauważa koordynator wydarzenia.
W kategorii Kucharz I miejsce zdobyły uczennice ZS CKR w Kowalu, II - ZS Agro-Technicznych w Ropczycach, III - Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie. IV - miejsce przypadło uczniom Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce na Podlasiu, V – ZS CKR w Sędziejowicach, VI - miejsce zajął Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie.
17 czerwca w konkursie finałowym w kategorii Piekarz klasyfikacja była następująca:
I miejsce zajął Zespół Szkół i Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, II - Zespół Szkół Agrotechnicznych w Ropczycach, III- Zespół Szkół Gastronomicznych „Gastronomik” w Łodzi, IV - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu, V- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie, VI - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce.
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych” to nie tylko rywalizacja młodych talentów, ale przede wszystkim projekt edukacyjny, który wpisuje się w ideę zdrowego stylu życia, odpowiedzialnego rolnictwa i świadomego konsumpcjonizmu.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie