
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu dziś tj. 23 października 2024 odbyło się kolejne Święto Chleba - Konkurs „Zdrowy chleb na naszym stole”.
Wydarzenie jest cykliczne i odbyło się po raz szósty. Na pięknie udekorowanym stole oczywiście królował chleb, upieczony przez uczniów zgodnie z tradycją, z żytniej mąki, na zakwasie.
Nam jako szkole rolniczej jest najbardziej blisko do wypieków chleba. Ta droga od ziarenka do bochenka wcale nie jest taka trudna. Nasi uczniowie się przekonali przygotowując chleb na konkurs "Zdrowy chleb na naszym stole". Każdy z nas codziennie spożywa chleb i powinien wiedzieć jak przebiega proces produkcji, czy jest lepszy chlebek na zakwasie czy wypiekany na drożdżach. Tydzień Chleba Zdrowego, Żytniego w ZSCKR im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu to święto, które na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń naszej szkoły. Już od wielu lat w tym tygodniu młodzież wypieka chleby, w tym roku jest 15 rodzajów, ponieważ 15 klas wystartował w konkursie. Najważniejszym momentem tego wydarzenia jest ocena i podsumowanie wypieków przygotowanych przez młodzież. Jury ocenia wszystkie chleby, a autorzy najlepszych i najciekawszych wypieków otrzymują wyróżnienia, nagrody i na zakończenie odbywa się wspólna degustacja. - powiedział Kazimierz Rojewski, dyrektor ZSCKR w Starym Brześciu.
Tydzień Chleba Żytniego obchodzony w szkole jest uroczyście. Młodzież oprócz chleba przygotowuje również różnego rodzaju pasty, smalec, czy miód z pasieki szkolnej.
Jak nas poinformowała Pińkowska Anna - nauczyciel przedmiotu - Gastronomia Techniczna uczniowie na zajęciach z tego przedmiotu wypiekli 36 bochenków z różnymi recepturami i z różnymi dodatkami: żurawiną, cebulką, ziołami, czosnkiem, przyprawą do pizzy, suszonymi pomidorami, słonecznikiem i dynią. Oprócz tego młodzież przygotowała pasty, naturalny smalec na skwarkach, boczku, z cebulką i jabłuszkiem, wykonali także smalec wegetariański z fasolą i białą cebulą i z jabłkiem. Przyrządzili pastę z dyni, pomidorów, jajek, z makreli. Na stole było również masełko dżemy, i miód ze szkolnej pasieki.
W tym roku następujący uczniowie okazali się najlepszymi w konkursie: I miejsce - Julia Sikora (4FTP)
2 miejsce - Piotr Brzóska (3BT), 3 miejsce - Konrad Stępiński (4BT).
Chlebuś był pyszny, a dumni piekarze mogli wraz z ze społecznością szkolną degustować codzienne pieczywo . Była to także ciekawa lekcja dla młodzieży udziału w konkursie „Zdrowy chleb na naszym stole” . Na pewno na długo pozostanie w pamięci degustujących jego niepowtarzalny smak i zapach .
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie