Reklama

„Święto piernika w Klubie „Łęg” CKBB.

nWloclawek.pl
29/11/2013 00:00

W dniu wczorajszym dowiedzieliśmy jak  można szybko przygotować pierniczki świąteczne. Dzieci z Łęgu i okolic piekły pierniczki z przepisu cioci Helenki pod opieką Magdaleny Musielewicz w Klubie Łęg. 

Kolejnym przedsięwzięciem dla dzieci było ich udekorowanie.

Wspólnie dekorowane i pieczone można było następnie skosztować. Twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem smakowało wyśmienicie.

Poniżej zamieszczamy przepis na ogromną porcję. Na początku proponowana jest połowa porcji .

Pierniczki miodowe.(Przepis Cioci Helenki.)

Składniki:

1,25 kg mąki ,

30 dkg cukru (można mniej lub więcej – wg gustu),

25 dkg miodu,

10 dkg masła lub margaryny,

2 całe jajka + 2 żółtka,

2 płaskie łyżeczki sodki,

1 łyżeczkaproszku do pieczenia,

¼ szklanki karmelu(z 2 czubatych łyżek cukru + 3 łyżek wody),

1 łyżeczka cynamonu,

Wykonanie:

- zrobić karmel, rozpuścić w nim masło i miód , a do letniego dodać cynamon,

-ubić jajka z cukrem.

Przesianą mąkę wymieszać z sodką i proszkiem do pieczenia. Dodać

powyższe pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Włożyć na  około15 minut do lodówki. Wałkować małe porcje i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 170-180 stponi 20 d0 25 minut (w zależności od właściwości danego piekarnika). Uwaga!  nie spalić. Wystudzone lukrować.

Można zrobić wcześniej, ale nie ma takiego musu (aby nie połamać zębów rozłożyć pierniczki na czas jakiś max do 1h na wilgotnej/bawełnianej ściereczce, a następnie włożyć do szczelnego pudełka.

Smacznego!!!

Zobacz fotorelacje

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do