
Zespół Szkół CKR im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu oprócz technika żywienia i usług gastronomicznych kształci w zawodzie: technik weterynarii jak również w innych zawodach: technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik rolnik, mechanik, operator pojazdów i maszyn rolniczych.
W ramach nauki zawodu uczniowie Zespołu Szkół CKR im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu w dniu 13 marca 2019 r. przedstawili umiejętności barmańskie i gastronomiczne przed dziennikarzami TVP, a wszystko po to aby zaprezentować możliwości szkoły nowoczesnej, przyjaznej w której nauka może być przyjemnością, a rozwój i dobro młodzieży jest najważniejsze.
Prezentacja posłuży do nagrania krótkiego spotu promocyjnego szkoły.
Dzisiaj nagramy krótki spot reklamowy dotyczący naszej pracy, naszej placówki w Starym Brześciu. Mam nadzieję, że będzie ciekawy i w ten sposób dotrzemy do szerszego grona młodzieży, rodziców i pokażemy to co najlepsze w Brześciu - przekonywał dyrektor mgr inż. Kazimierz Rojewski.
Uczniowie wykonywali pod okiem kamer drinki, serwowali dania, potrawy uchodzące za prawdziwe przysmaki kuchni, które wyglądem zapierały dech w piersi.
Pierwszym przygotowywanym drinkiem był „tęczowy”, kolejnym „mojito”, „pinacoloda” oraz kawa latte przez Wiktora, Kamila, Mateusza.
Słodki karaibski koktajl pinacolada został przyrządzony w blenderze. Tradycyjnie podany był z lodem, plastrem cytryny oraz ananasem.
Pinacoloda została wykonana poprzez zmieszanie mleczka kokosowego, soku ananasowego, lodu oraz 2 łyżeczek cukru trzcinowego – powiedziała Małgorzata Kurdubska nauczyciel przedmiotów zawodowych, gastronomicznych.
Anna Pińkowska nauczyciel technologii żywienia, usług gastronomicznych przygotowywała potrawy z uczniami kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Serwowane było dzisiaj carpaccio z serem i rukolą oblane oliwą. Do tego roladka rybna zawijana w cukinią podawana na ryżu z warzywami. Oprócz tego był deser czekoladowy z bitą śmietaną i owocami - mówiła Anna Pińkowska nauczyciel technologii żywienia, usług gastronomicznych.
Merytoryczne przygotowanie do zawodu jest ważne, baza dydaktyczna jest nieodzownym składnikiem kształcenia w zawodzie. Mamy bardzo dobrze wyposażoną bazę dydaktyczną. Każdego roku wzbogacana jest ona o nowoczesne elementy. Nieodzownym elementem jest również doskonała atmosfera i samopoczucie uczniów w naszej szkole - podsumował dyrektor mgr inż. Kazimierz Rojewski.
Jesteście świadkami jakiegoś zdarzenia, macie problem albo chcecie coś nagłośnić – napisz do nas maila: [email protected].
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie