Reklama

Brześć Kujawski ma rekord świata. Impreza ta przeszła do historii

nWloclawek.pl
07/01/2016 00:00

Piąte już gotowanie Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu zapisało się „złotymi” zgłoskami.  W czerwcu minionego roku kucharze w Brześciu Kujawskim ugotowali największą porcję Żuru nie tylko w Polsce ale i w całym świecie.

Podczas ostatniego Święta Żuru Kujawskiego, który odbył się 27 czerwca 2015 na stadionie przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, został ustanowiony Rekord Polski na największą porcję żuru to jednak nie wszystko.

Największa porcja żuru okazała się największa zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Powstała dzięki ogromnemu zaangażowaniu gminy Brześć Kujawski. W miejscowości Stary Brześć stanął garnek o pojemności 5200 litrów, który wypełniono aż 3800 litrami tej tradycyjnej polskiej potrawy.

Rekord został on wpisany do elektronicznej wersji Księgi Rekordów. Zobacz tutaj [kliknij].

Poniżej prezentujemy listę składników z których powstała zupa przedstawiała się naprawdę imponująco:

•woda – 1900 litrów

•maślanka – 980 litrów

•zakwas – 400 litrów

•mąka – 75 kg

•sól – 25 kg

•pieprz mielony – 2 kg

•czosnek obrany – 10 kg

•majeranek – 14 kg

•liść laurowy – 2 kg

•ziele angielskie – 2 kg

•śmietana słodka 30% – 40 litrów

•boczek – 100 kg

•kiełbasa biała – 210 kg

•kiełbasa zwyczajna – 210 kg

•cebula kostka – 100 kg

•chrzan – 10 kg

•olej – 20 litrów (do podsmażania)

•cukier – 3 kg

•masło – 600 g

Święto Żuru Kujawskiego to impreza powtarzana w gminie Brześć Kujawski co roku. Należy więc mieć nadzieję, że w przyszłych latach ten rekord zostanie poprawiony.

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do