Piąte już gotowanie Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu zapisało się „złotymi” zgłoskami. W czerwcu minionego roku kucharze w Brześciu Kujawskim ugotowali największą porcję Żuru nie tylko w Polsce ale i w całym świecie.
Podczas ostatniego Święta Żuru Kujawskiego, który odbył się 27 czerwca 2015 na stadionie przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, został ustanowiony Rekord Polski na największą porcję żuru to jednak nie wszystko.
Największa porcja żuru okazała się największa zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Powstała dzięki ogromnemu zaangażowaniu gminy Brześć Kujawski. W miejscowości Stary Brześć stanął garnek o pojemności 5200 litrów, który wypełniono aż 3800 litrami tej tradycyjnej polskiej potrawy.
Rekord został on wpisany do elektronicznej wersji Księgi Rekordów. Zobacz tutaj [kliknij].
Poniżej prezentujemy listę składników z których powstała zupa przedstawiała się naprawdę imponująco:
•woda – 1900 litrów
•maślanka – 980 litrów
•zakwas – 400 litrów
•mąka – 75 kg
•sól – 25 kg
•pieprz mielony – 2 kg
•czosnek obrany – 10 kg
•majeranek – 14 kg
•liść laurowy – 2 kg
•ziele angielskie – 2 kg
•śmietana słodka 30% – 40 litrów
•boczek – 100 kg
•kiełbasa biała – 210 kg
•kiełbasa zwyczajna – 210 kg
•cebula kostka – 100 kg
•chrzan – 10 kg
•olej – 20 litrów (do podsmażania)
•cukier – 3 kg
•masło – 600 g
Święto Żuru Kujawskiego to impreza powtarzana w gminie Brześć Kujawski co roku. Należy więc mieć nadzieję, że w przyszłych latach ten rekord zostanie poprawiony.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie