31 stycznia tego roku Krajowa Spółka Cukrowa podpisała umowę sprzedaży z Agros-Nowa dawnego KZPOW. Jak pamiętamy w 2013 roku Agros-Nowa w ramach procesu racjonalizacji kosztów podjęła decyzję o przeniesieniu produkcji z Włocławka do Łowicza zabierając ze sobą również markę "Włocławek Ketchup".
Od października 2013 roku KSC Polski Cukier SA dzierżawiło zakład od Agros-Nowa. Kupno zakładu przeciągało się aż do końca stycznia 2014 gdyż Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów musiał wyrazić zgodę na zakup zakładu przez KSC i sprawdzić jak kupno zakładu we Włocławku wpłynie na rynek.
Na początku tego roku prezes KSC ujawnił plany spółki zależnej „Polskie Przetwory” należącej do Polskiego Cukru. Podstawą tych planów ma być zakład przejęty od Agros-Nowa. Jest to jak twierdzą władze spółki (i zapewne słusznie) najbardziej optymalna lokalizacja tego typu produkcji. Potencjał surowcowy, samego zakładu jak i możliwości jego rozbudowy oraz fachowej kadry jest olbrzymi.
Dodatkowym atutem dla firmy będzie zapewne nowo powstała autostrada A1 oraz bliskość dwóch węzłów w Pikutkowie i Brzeziu.
W zakładzie uruchomiona została produkcja. Firma oferuje jak na razie półprodukty – przeciery warzywne i owocowe. Rozpoczęto również kontraktację pomidorów a w zakładzie cały czas trwały prace inwestycyjne.
Od początku roku trwały prace nad nową nazwą dla produkowanego keczupu. Na nowej stronie „Polskie Przetwory” znajdujemy już nowy asortyment pod marką "DWORSKI". Znajdujemy tam m.in. takie produkty jak ketchupy w opakowaniach plastikowych i szklanych, koncentraty pomidorowe oraz ogórki konserwowe.
Więcej znajdziecie na stronie nowej marki dworski.com.pl
Firma planuje również ponowny wzrost zatrudnienia we Włocławku nawet do 200 osób.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie