Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które będą świetnie smakować zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.
Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu - mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc:
Biała kiełbasa w słoiku - kliknij tutaj (zgłoszona przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs sp. jawna z Łabiszyna, powiat żniński),
Kujawiok - wielkanocna baba drożdżowa - kliknij tutaj (zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
Mazurek orzechowy z Kaniewa - kliknij tutaj (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
Żur kujawski - kliknij tutaj (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego).
Czytaj też: Przepisy z tradycją
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie