Reklama

Smaki Kujaw podczas Święta Żuru w Chodczu 2025

nWloclawek.pl
06/04/2025 18:05

W sobotnie popołudnie, 6 kwietnia 2025 roku, chodecka remiza OSP znów stała się sercem kujawskiej gościnności. Mieszkańcy Chodcza i okolic zebrali się, by wspólnie celebrować Święto Żuru Kujawskiego – wydarzenie, które już od dwunastu lat stanowi ważny punkt w kalendarzu lokalnych uroczystości.

Organizatorami imprezy byli Burmistrz Chodcza oraz Rada Miejska. Tegoroczne święto przyciągnęło rekordową liczbę uczestników i – jak zaznaczył gospodarz wydarzenia – aż 18 wystawców z gminy i regionu.

– Dziś remiza w Chodczu tętni życiem! – mówił z entuzjazmem burmistrz Jarosław Grabczyński. – To już dwunasta edycja Żuru Kujawskiego. Mamy zaszczyt gościć liczne koła gospodyń wiejskich, szkoły i rękodzielników, którzy z ogromnym zaangażowaniem przygotowali swoje stoiska. Kontynuujemy piękną tradycję zapraszania sąsiadów, a oni chętnie przyjmują nasze zaproszenie.

Wśród przybyłych gości znaleźli się m.in. Radny Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego Sławomir Kopyść, Senator RP Stanisław Pawlak, członek Zarządu Powiatu Włocławskiego Jan Ambrożewicz, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Zygmunt Wierzowiecki, wójt Boniewa Marek Klinkiewicz, zastępca burmistrza Lubrańca Marek Góreczny, ksiądz proboszcz Grzegorz Szczepaniak, a także radni miejscy, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Chodczu, rękodzielnicy oraz licznie zgromadzeni mieszkańcy.

– To wyjątkowe święto! – podkreślał Sławomir Kopyść, radny sejmiku. – Święto żuru w Chodczu na stałe wpisało się w rytm przedświątecznych przygotowań. Spotykamy się tutaj nie tylko po to, by wybrać najlepszy żur, ale też po to, by wspólnie pielęgnować nasze kulinarne i kulturowe dziedzictwo.

– Żur od wieków był podstawą wyżywienia kujawskich rodzin – nie tylko chłopskich, ale i miejskich. To potrawa prosta, ale niezwykle ważna. Dziś możemy pozwolić sobie na wiele dodatków, ale warto pamiętać, że przez lata to właśnie żur na zakwasie, doprawiony zaledwie przyprawami i podany z ziemniakami, stanowił trzon naszej kuchni. Cieszy mnie, że do tych korzeni wracamy z taką dumą i zaangażowaniem.

– Piękne jest to, że w Chodczu całe środowisko angażuje się w przygotowania. Dzieci z przedszkola i szkoły podstawowej przygotowują okolicznościowe występy, a mieszkańcy wspólnie tworzą atmosferę nadchodzących świąt. To naprawdę wyjątkowy klimat! – dodał.

Występy artystyczne dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki oraz Przedszkola Samorządowego w Chodczu, przygotowane przez Ewę Rybińską, Beatę Rykowską i Emilię Gołębiewską, wzruszyły i rozbawiły publiczność. Wielkanocne dekoracje, wykonane przez nauczycieli świetlicy, dopełniły świątecznego klimatu.

Kulminacją wydarzenia był konkurs na najlepszy żur kujawski. Jury – powołane spontanicznie – miało trudne zadanie, bo każda wersja tej tradycyjnej zupy zachwycała smakiem i pomysłem. Oprócz żurów, stoły uginały się pod ciężarem lokalnych wędlin, domowych wypieków i wielkanocnych ozdób.

Wśród 18 stoisk znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich z: Brzyszewa, Chodeczka, Huty Chodeckiej, Kromszewic, Kublowa, Strzyżek, Woli Adamowej, Zbijewa, Mstowa, Świszew (Izbica Kujawska), Rybna („Złota Rybka” z Przedcza), Kazanioków (Lubraniec), Boniewa, Arciszewa (Boniewo), a także PCKZiU w Chodczu oraz lokalne rękodzielniczki: Anna Polaczek, Jadwiga Myszkiewicz i Jadwiga Matusiak.

Nie sposób było przejść obojętnie obok stoiska przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich z Huty Chodeckiej.

– Na nasz świąteczny stół przygotowałyśmy tradycyjny żurek, białą kiełbasę zasmażaną, jajka faszerowane oraz pasztet z dzika – opowiadała Dorota Bielecka, przewodnicząca KGW. – Nie zabrakło kabanosów i kiełbasy z dziczyzny. Koleżanki upiekły mazurek, sernik, babeczki i wiele innych ciast. Przygotowałyśmy też świąteczne dekoracje – pisanki, baranka, zajączka i babkę. Wszystko powstało wspólnymi siłami. Gotowanie poszło szybko, ale najwięcej serca i czasu włożyłyśmy w dekorację stołu.

Na zakończenie burmistrz Grabczyński zwrócił się do mieszkańców z ciepłymi, refleksyjnymi życzeniami:

– W tym przedświątecznym czasie pragnę życzyć wszystkim pokoju i zdrowia. O zdrowie jeszcze możemy zadbać, ale na pokój nie mamy wpływu – dlatego z całego serca życzę go każdemu z nas.

Podczas wydarzenia przypomniano także historię samego żuru – potrawy przygotowywanej z ukwaszonej mąki żytniej, gotowanej z kiełbasą lub bez, doprawianej pieprzem, cebulą i majerankiem. Spożywany z ziemniakami, kluskami lub jajkiem na twardo, żur kujawski od pokoleń pełnił ważną rolę w kuchni regionalnej – zarówno jako codzienna strawa, jak i świąteczne danie.

Święto Żuru w Chodczu 2025 pokazało po raz kolejny, że siła wspólnoty, kulinarne dziedzictwo i zaangażowanie mieszkańców potrafią stworzyć wydarzenie nie tylko smaczne, ale też pełne emocji i dumy z lokalnych korzeni.

Aktualizacja: 06/04/2025 18:19
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do