Żeberka w kapuście, ruchańce drożdżowe oraz twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej – to kolejne wyroby z Kujaw i Pomorza, które trafiły na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych. Kulinarną tradycję naszego województwa reprezentuje już na niej 50 wyrobów i potraw.
Najnowsze produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych:
· żeberka w kapuście
· ruchańce drożdżowe
· twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Wśród 50 zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przysmaków z Kujaw i Pomorza jest 12 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, tyle samo napojów, 11 gotowych dań i potraw, a także 4 warzywa i owoce, 3 produkty mleczne oraz 3 mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego.
Warunkiem rejestracji produktu na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji. Wniosek o wpis wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu oraz opis jego przyrządzania składa się w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Urząd Marszałkowski sprawdza wnioski pod względem formalnym. Następnie kierujemy wniosek do zaopiniowania do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu pozytywnej opinii PIPRiL wniosek trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie