Reklama

Spoty w Kłóbce z udziałem gwiazdy programów kulinarnych Michela Morana i marszałka Całbeckiego

nWloclawek.pl
07/10/2019 07:19

Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina.

Ruszyła doroczna jesienna kampania gęsinowa. Głównym wydarzeniem będzie jak zwykle mający swą wierną publiczność festiwal gęsiny w Przysieku (9 i 10 listopada). Tradycyjnie do mieszkańców regionu trafią gęsie tuszki (tym razem 2019), które będą wygraną w konkursach organizowanych przez lokalne i regionalne media, a potem daniem głównym na rodzinnym obiedzie z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Jak co roku Urząd Marszałkowski przygotował także konkursy z atrakcyjnymi nagrodami.

Nasza kampania to zaproszenie do wspólnego świętowania, dobrej zabawy, spędzenia czasu z rodzinami i z przyjaciółmi, którzy tak jak my chcą celebrować rocznicę odzyskania niepodległości radośnie i z dumą – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Piotr CałbeckiPiotr Całbecki

Tegoroczną kampanię Urząd Marszałkowski w Toruniu rozpoczął od przygotowania filmowych przepisów na potrawy z gęsiną w roli głównej. W tym roku do udziału w promocji gęsinowej tradycji kulinarnej Kujaw i Pomorza marszałek Piotr Całbecki zaprosił gwiazdę telewizyjnych programów kulinarnych Michela Morana. Powstanie seria spotów filmowych, w których obaj panowie przygotowują świąteczne dania z tego smacznego i zdrowego mięsa. Spoty filmowe z przygotowania potraw z gęsiny z udziałem marszałka Piotra Całbeckiego i Michela Morana nakręcono w odrestaurowanym dworku Orpiszewskich w Kłóbce.

Flagowym wydarzeniem kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” będzie zaplanowany na weekend poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości (9 i 10 listopada) Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. To największy w Polsce kiermasz produktów z gęsiny, który w ciągu dwóch dni odwiedza kilkanaście tysięcy osób. Festiwal, podczas którego prezentujemy również wiele innych produktów regionalnych i wyrobów rękodzielniczych, to także okazja do zgłębienia tajników kuchni oraz zdobycia informacji z zakresu zdrowego żywienia. W imprezie uczestniczyć będą znani polscy kucharze i promotorzy kulinarni, którzy zaprezentują swoje autorskie pomysły na potrawy z gęsiny. Jednym z gości będzie także Michel Moran, który przygotuje kulinarne prezentacje zakończone degustacją. Podczas festiwalu zwycięscy wystawcy otrzymają Złote Półgęski – nagrodę za najlepszy produkt z gęsiny dla producentów i wystawców uczestniczących w imprezie.

Marszałkowskiej kampanii gęsinowej od lat towarzyszy także festyn w Rypinie, który z roku na rok staje się coraz popularniejszą imprezą. W tym roku wydarzenie odbędzie się 10 i 11 listopada.

Zwycięzcy konkursów organizowanych przez lokalne i regionalne media otrzymają w tym roku łącznie 2019 świeżych gęsich tuszek z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski), które odbiorą w sobotę (9 listopada). Fundatorem nagród jest marszałek Piotr Calbecki. Do zabawy zapraszamy już teraz. W tegoroczną akcję włączyło się 58 redakcji. O szczegółach będziemy informować na naszym portalu i za pośrednictwem mediów – partnerów akcji (więcej).

Jak co roku Urząd Marszałkowski zaprasza również do udziału w gęsinowych konkursach organizowanych przez Urząd Marszałkowski. Wśród propozycji jest konkurs plastyczny adresowany do dzieci, w którym do wygrania są m.in. przybory plastyczne oraz gry i gadżety elektroniczne. Szczegóły na stronie internetowej kujawsko-pomroskie.pl od 21 października. Dla całych rodzin przygotowywany jest konkurs na relacje ze świątecznego obiadu z gęsiną w roli głównej. Na zwycięzców czekają m.in. zestaw rowerów i sprzęt gospodarstwa domowego. Szczegóły od 7 listopada.

Nieodłącznym elementem akcji jest także serwowanie potraw z gęsiego mięsa przez restauracje w całej Polsce. Informacja o lokalach, które dołączą do naszej kampanii już wkrótce na stronie czasnagesine.pl

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do