Reklama

70 strażaków w akcji na jeziorze Chełmickim [ZDJĘCIA]

nWloclawek.pl
21/02/2017 00:00

W  dniu 17 lutego 2017 roku w Chełmicy  Cukrownia w Gminie Fabianki nad jez. Chełmickim odbyło się szkolenie z ratownictwa wodnego, lodowego. 

Fotorelacja tutaj (kliknij)

Celem dzisiejszego szkolenia jest przygotowanie druhów jednostek OSP do działań w zakresie ratownictwa lodowego, aby umieli pomagać skutecznie osobom potrzebującym w przypadku gdy się znajdują w stanie zagrożenia na lodzie. - powiedział bryg. Janusz Piasecki Naczelnik Wydziału Operacyjno-Szkoleniowego z KM PSP we Włocławku

Jak nadmienił bryg. Janusz Piasecki dzisiejsze spotkanie druhów jest kontynuacją szkolenia w zakresie ratownictwa wodnego, lodowego, które odbyło się w 2016 roku nad jeziorem Chodeckim.

W szkoleniu udział wzięło 70 druhów ochotników w tym 50 z jednostek OSP z terenu gminy Fabianki i 20 z jednostek OSP włączonych do Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego, które tworzą na terenie powiatu włocławskiego sieć jednostek specjalizujących się w działaniach z zakresu ratownictwa wodnego (Choceń, Chodecz, Kowal oraz Lubień Kujawski). W chwili obecnej jednostki OSP Chodecz i Kowal spełniają standard wyposażenia OSP w Krajowym Systemie Ratowniczo-Gaśniczym w zakresie ratownictwa wodnego, pozostałe jednostki przygotowują się do prowadzenia działań na wodzie.

W części praktycznej przeprowadzonego szkolenie polegające na udzielaniu kwalifikowanej pierwszej pomocy osobom wychłodzonym oraz tonącym. - resuscytacja krążeniowo-oddechowa z użyciem automatycznego defibrylatora, oraz sposoby ratowania osoby tonącej w wyniku zarwania się pokrywy lodowej.

Szkolenie przeprowadzili strażacy z Komendy Miejskiej PSP we Włocławku, wchodzący w skład Specjalistycznej Grupy Ratownictwa Wodno-Nurkowego „Włocławek-1", przy wsparciu pracowników firmy FANTOMAN Łukasz Bińkowski oraz firmy OceanTech.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do