
W Zespole Szkół nr3 we Włocławku odbył się konkurs pn. "Wiedza i umiejętności" w ramach realizowanego przez Fundację Caietanus w partnerstwie ze szkołą projektu edukacyjnego "Kuchenne doświadczenie", finansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka".
Celem projektu pn. „Kuchenne doświadczenia” jest podniesienie wiedzy na temat nauk ścisłych, zjawisk fizycznych i chemicznych i innych występujących w kuchni.
W konkursie wzięły udział drużyny, składające się z uczniów włocławskich gimnazjów, uczestników projektu oraz zaproszonych gości. W pracach komisji wzięli udział przybyli goście z RUN Chłodni i TESCO oraz włocławscy streetworkerzy.
W trakcie konkursu uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności na temat zjawisk w kuchni oraz umiejętności zawodowe, nie tylko w kuchni ale również inne, często powiązane z nią. Uczniowie w czasie konkursu rozpoznawali zapachy, ważyli i obliczali cenę surowca, ubijali pianę z białek czy obierali jabłka.
W trakcie imprezy wszyscy mogli obejrzeć galerię zdjęć a między konkurencjami filmiki z zajęć z projektu.
Wszystkie drużyny otrzymały atrakcyjne nagrody, np. grille, opiekacze- urządzenia i rzeczy przydatne w kuchni. W ramach projektu będą się odbywały jeszcze zajęcia do końca maja br. w nowoczesnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 3 we Włocławku.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie