Reklama

Sezon grillowy skromny? Ceny mięsa szybują w górę

nWloclawek.pl
27/07/2016 00:00

Rozpoczął się sezon grillowy, Polacy ruszyli w plener serwując swoim najbliższym grillowane kiełbaski, kaszanki i różnego rodzaju mięsa. Jest to w Polsce bardzo popularny sposób spędzania wolnego czasu. Dane jednak dla amatorów grilla nie są optymistyczne.

W analizie danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z początku czerwca, w przedsiębiorstwach prowadzących skup świń rzeźnych w Polsce zaobserwowano wzrost cen wszystkich klas półtusz wieprzowych.

Rosną stopniowo ceny mięsa, głównie w tym mięsa wieprzowego. Średnia cena mięsa wieprzowego w miesiącu czerwcu kształtowała się 4,90 zł / kg. Cena skupu trzody w maju  wynosiła 4,50 zł/kg.

Ceny rosną stopniowo już od miesiąca kwietnia. Tendencja związana jest ze zmniejszaniem ilości pogłowia trzody chlewnej nie tylko w Polsce ale również na rynkach międzynarodowych. Sezon grillowy ma również delikatny wpływ na wzrost cen. Obok czynników sezonowych, coraz większą rolę odgrywa także wysoki popyt na unijną wieprzowinę, zgłaszany głównie przez kraje azjatyckie.

Z danych MRiRW wynika, że w czerwcu średnia cen kilograma żywca wynosiła 4,90 zł i była wyższa o 12% w porównaniu do analogicznego tygodnia 2015 r.

Hamulcem wzrostu cen mięsa wieprzowiny są substytuty czyli sektor mięsa drobiowego, a także wołowego gdzie notowany jest systematyczny wzrost produkcji.

Ceny skupu odbijają się na cenach w sklepach. Obserwujemy z oczywistych względów wzrost cen mięsa i wędlin w sieciach handlowych jak i w małych sklepach. W wielu przypadkach jest on większy niż sam wzrost tusz wieprzowych.

Ustabilizowania cen możemy się spodziewać po zakończeniu żniw. Choć nie jest to pewne.

Dołącz do nas na  Facebooku kliknij [tutaj]  dowiesz się więcej

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do