Już po raz drugi organizowany jest Włocławski Bieg Kelnerów. I edycja była bardzo udana i to zapewne skłoniło organizatorów do tego aby impreza zagościła na stałe we włocławskim kalendarzu.
Celem organizowanego Biegu jest wyróżnienie osób wykonujących zawód kelnera z pasją oraz restauracji, które cenią sobie wysoką jakość obsługi kelnerskiej i chcą pochwalić się nią przed szerszą publicznością.
Organizatorom zależy też na tym by impreza ta była świętem dla osób związanych z branżą gastronomiczną, dlatego zapraszamy kelnerów z restauracji i uczniów szkół jako uczestników, ale też restauratorów jako widzów.
Zawód kelnera jest trochę niedoceniany. Tymczasem osoby go wykonujące muszą nie tylko wykazywać się niesamowitą zręcznością i bezwzględną znajomością savoir-vivre`u, ale także niejednokrotnie być świetnymi psychologami. Klienci coraz więcej wiedzą o gastronomi i mają coraz większe wymagania.
W tej chwili kelner ma być partnerem do podejmowania decyzji: jak dobrać potrawy, jakie wino wybrać. Uśmiech, kompetencje i fachowa obsługa. Prawdziwy kelner uczy się całe życie. Kelner powinien posiadać sporą wiedzą o kuchniach międzynarodowych, bo coraz więcej turystów odwiedza polskie lokale. Polscy konsumenci wiele podróżują i widząc obowiązujące standardy, chcą być jak najlepiej taktowani.
To już druga edycja zawodów, które wyłaniają najszybciej biegających kelnerów i kelnerki. Tegoroczna impreza odbędzie się 29 kwietnia 2015 r. Na kilkusetmetrowej trasie od Włocławskiego Centrum Kultury Browar B do Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. Rywalizować odbędzie się w trzech kategoriach.
I. Uczniowie Szkół Gastronomicznych
II. Kelnerki
III. Kelnerzy
Zawodnicy będą musieli jak najszybciej dobiec do mety, nie upuszczając, ani nie rozlewając niczego z rzeczy niesionych na tacy.
Dla najlepszych kelnerów oraz uczniów przewidziane są nagrody indywidualne, a dla restauracji, które będą reprezentowane certyfikaty potwierdzające najszybszą i najsprawniejszą obsługę w mieście oraz bardzo atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Podczas pierwszej edycji Biegu w 2014 r. zwycięzcą został pan Mariusz Wysiński i tym samym Certyfikat „Najszybszej i najsprawniejszej obsługi kelnerskiej” powędrował do Restauracji „Złota Podkowa” we Włocławku.
W rywalizacji uczestniczyło 34 kelnerów reprezentujących restauracje z regionu Włocławskiego oraz 8 uczniów Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku.
Biegi Kelnerów, zaliczane do najbardziej oryginalnych zawodów na świecie odbywają się regularnie w 53 państwach takich jak: Londyn, Paryż czy Berlin. Inauguracyjny bieg w Polsce – „Zawody zręcznościowe pracowników gastronomicznych” odbył się 1938 roku w Wiśle. Dziś z powodzeniem organizowane są w wielu polskich miejscowościach: Kraków, Poznań, Lublin, Wisła czy Włocławek.
Swój udział w imprezie zapowiedziało wiele firm z branży spożywczej.
Zgłoszenia należy przesłać do 20 kwietnia 2015r.
na adres: [email protected], [email protected]
Kontakt telefoniczny 692 407 315, 506 189 801
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie