Reklama

Szklanka, butelka na tacę, gotowi, START… czyli II Włocławski Bieg Kelnerów. Zgłoś się!

nWloclawek.pl
18/04/2015 00:00

Już po raz drugi organizowany jest Włocławski Bieg Kelnerów. I edycja była bardzo udana i to zapewne skłoniło organizatorów do tego aby impreza zagościła na stałe we włocławskim kalendarzu.

Celem organizowanego Biegu jest wyróżnienie osób wykonujących zawód kelnera z pasją oraz restauracji, które cenią sobie wysoką jakość obsługi kelnerskiej i chcą pochwalić się nią przed szerszą publicznością.

Organizatorom zależy też na tym by impreza ta była  świętem dla osób związanych z branżą gastronomiczną, dlatego zapraszamy kelnerów z restauracji i uczniów szkół jako uczestników, ale też restauratorów jako widzów.

Zawód kelnera jest trochę niedoceniany. Tymczasem osoby go wykonujące muszą nie tylko wykazywać się niesamowitą zręcznością i bezwzględną znajomością savoir-vivre`u, ale także niejednokrotnie być świetnymi psychologami.  Klienci coraz więcej wiedzą   o gastronomi i mają coraz większe wymagania.

W tej chwili kelner ma być partnerem do podejmowania decyzji: jak dobrać potrawy, jakie wino wybrać. Uśmiech, kompetencje   i fachowa obsługa. Prawdziwy kelner uczy się całe życie. Kelner powinien posiadać sporą wiedzą o kuchniach międzynarodowych, bo coraz więcej turystów odwiedza polskie lokale.  Polscy konsumenci wiele podróżują i widząc obowiązujące standardy, chcą być jak najlepiej taktowani.

To już druga edycja zawodów, które wyłaniają najszybciej biegających kelnerów i kelnerki. Tegoroczna impreza odbędzie się 29 kwietnia 2015 r. Na kilkusetmetrowej trasie  od Włocławskiego Centrum Kultury Browar B do Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. Rywalizować odbędzie się w trzech kategoriach.

I.             Uczniowie Szkół Gastronomicznych

II.            Kelnerki

III.          Kelnerzy

 Zawodnicy będą musieli jak najszybciej dobiec do mety, nie upuszczając, ani nie rozlewając niczego z rzeczy niesionych na tacy. 

Dla najlepszych kelnerów oraz uczniów przewidziane są nagrody indywidualne, a dla restauracji, które będą reprezentowane certyfikaty potwierdzające najszybszą   i najsprawniejszą obsługę w mieście oraz bardzo atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Podczas pierwszej edycji Biegu w 2014 r. zwycięzcą został pan Mariusz Wysiński  i tym samym Certyfikat „Najszybszej i najsprawniejszej obsługi kelnerskiej” powędrował do  Restauracji „Złota Podkowa” we Włocławku. 

W rywalizacji uczestniczyło 34  kelnerów reprezentujących restauracje z regionu Włocławskiego oraz 8 uczniów Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku.

Biegi Kelnerów, zaliczane do najbardziej oryginalnych zawodów na świecie odbywają się regularnie w 53 państwach takich jak: Londyn, Paryż czy Berlin. Inauguracyjny bieg w Polsce  – „Zawody zręcznościowe pracowników gastronomicznych” odbył się 1938 roku w Wiśle. Dziś z powodzeniem organizowane są w wielu polskich miejscowościach: Kraków, Poznań, Lublin, Wisła czy Włocławek.

Swój udział w imprezie zapowiedziało wiele firm z branży spożywczej.

Zgłoszenia należy przesłać do 20 kwietnia 2015r.

na adres: [email protected][email protected]  

Kontakt telefoniczny  692 407 315, 506 189 801

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do