Reklama

Tradycje kuchni kujawskiej we włocławskim muzeum

nWloclawek.pl
13/06/2014 00:00

 „Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej” -  tekst - Doroty Kalinowkiej. Muzeum promuje nową publikację.

Jest to pierwsze, tak szerokie opracowanie tematu, obejmujące produkty i ich pochodzenie, przetwórstwo i konserwację żywności w dawnych gospodarstwach wiejskich.

Szczegółowo zostały również opisane sprzęty kuchenne oraz ich wytwórcy, czyli rzemieślnicy wiejscy. Książka zawiera ponadto opisy pożywienia codziennego, świątecznego i weselnego.

Publikacja jest bogato ilustrowana barwnymi akwarelami i fotografiami - Krzysztofa Cieślak, zawiera także kulinarny słowniczek gwarowy.

W programie spotkania oprócz prezentacji autorów, znalazła się także degustacja kujawskich potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do