
Tradycyjnie Burmistrz Chodcza Jarosław Grabczyński i Rada Miejska organizuje każdego roku Święto Żuru Kujawskiego
W tym roku 26 marca 2023 roku w Remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Chodczu już po raz szósty zapachniało świeżo ugotowanym żurem, swoje przysmaki zaprezentowały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich.
Jak zawsze oficjalnie uroczystość otworzył burmistrz Jarosław Grabczyński witając serdecznie przybyłych gości i życząc udanego i znakomitego współzawodnictwa.
Święto Żuru Kujawskiego w Chodczu to już tradycja, rozpoczęliśmy w 2014 roku, ale pandemia na trzy lata wyłączyła organizację tego święta. Cieszy się ono u nas ogromną popularnością. Dzisiaj wyeksponowały Panie potrawy z trzech województw Kujawsko-Pomorskiego, Mazowieckiego i Wielkopolskiego. Tak naprawdę to ciężko oceniać przygotowany żur, bo wszystkie są wyśmienite, mają inny smak . Podczas naszego święta pokazujemy jak najlepsza potrawa spożywana na Kujawach od wieków, jest nadal lubiana i konsumowana na naszej wsi.- powiedział burmistrz Jarosław Grabczyński.
Zanim jednak przystąpiono do degustacji żuru uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Chodczu zaprezentowali program artystyczny obyczaj zwany lanym poniedziałkiem przygotowanym przez nauczycieli: Ewę Żeglicz, Annę Kędzierską, Agnieszkę Lewandowską. Piękną scenografię przygotowały Panie ze świetlicy: Kamila Szatkowska i Sylwia Bazela. Tomasz Lewandowski natomiast zajął się obsługą techniczną.
Zbliżają się Święta Wielkanocne i mieszkamy na Kujawach, a dzisiaj obchodzimy Święto Żuru Kujawskiego pomyślałyśmy z koleżanką, że dobrze zrobimy jak wrócimy do naszych korzeni. Korzenie to tradycja i obyczaje. Lany poniedziałek nigdzie nie jest obchodzony tak jak na Kujawach, dlatego my dzisiaj z dziećmi klas I-III i IV oraz kl. VI spróbujemy przybliżyć gościom, rodzicom, władzom jak obchodzono drugi dzień Wielkanocy na Kujawach – powiedziała Ewa Żeglicz.
W tegorocznej edycji uczestniczyło 16 podmiotów z Gminy Chodecz i pobliskich gmin, który oceniło wybrane przez włodarza jury. Powołane dwie komisje, w których uczestniczyli: parlamentarzysta, samorządowcy, ksiądz zasmakowały wszystkich przyrządzonych żurków Kół Gospodyń Wiejskich: z Brzyszewa, Huty Chodeckiej, Kromszewic, Kubłowa, Psar, Strzyżek, Woli Adamowej, Zbijewa, PCKZiU w Chodczu, Stowarzyszenie Kobiet Sułkowa z Gminy Lubraniec, KGW: Świszewy z Gminy Izbica Kuj, Rzeżewo Małe Gmina Lubień Kujawski, Wichrowice z Gminy Choceń, Gminnej Rady Kobiet w Boniewie Gmina Boniewo, KGW w Kłokoczynie z Przedcza, Klubu Kobiet Aktywnych z Dąbrowic. Rękodzieło wystawiły Panie: Anna Polaczuk i Jadwiga Myszkiewicz.
Jadwiga Kryszkowska z Gminnej Rady Kobiet w Boniewie wraz z paniami przygotowała przede wszystkim żurek, białą kiełbaskę oraz ciasta: placek drożdżowy, babkę, małe babeczki, ciasteczka amoniaczki to co przygotowuje się na Święta Wielkanocne.
Żurek przygotowały z ziemniaczkami na białej kiełbasce i zakwasie swojej produkcji. Za ten produkt w Brześciu Kujawskim na Święcie Żuru otrzymały panie I nagrodę i w prezencie żurownik.
Stało się tradycją na Ziemi Chodeckiej organizowanie Święta Żuru jak podkreśliła poseł na Sejm RP dr Joanna Borowiak i z roku na rok przybywa KGW, które wystawiają swoją wersję żuru kujawskiego, co świadczy że zbliżają się Święta Wielkanocne.
To fantastyczny sposób na to, by pokazać walory smakowe tej tradycyjnej kujawskiej potrawy, która gości na Kujawach, na wszystkich stołach wielkanocnych przy śniadaniu wielkanocnym. Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem, niby wydaje się, że one powinny mieć ten sam smak, każdy ma inny, każda z potraw ma swoją wyjątkową nutę smakową, każda z KGW dokłada starań, aby ich żurek był wyjątkowy- podkreśliła poseł dr Joanna Borowiak.
Sławomir Kopyść członek zarządu województwa Kujawsko-Pomorskiego podziękował całej radzie Chodcza za to, że tak pięknie pielęgnują tradycje kulinarne i zwyczaje wielkanocne na Kujawach, które zaprezentowały dzieci z miejscowej szkoły. Według członka zarządu było to bardzo ładne, wesołe, pogodne przedstawienie.
To są najstarsze kulinarne tradycje w całej Polsce. Żur Kujawski mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że to najlepszy żur na świecie, nikt nie może tego podważyć, a kobiety, które dzisiaj przygotowały żury na konkurs przeszły same siebie, naprawdę znakomite potrawy. Komisja będzie miała duży problem, aby wybrać ten żur który wygra. Myślę, że wszyscy zasługują na pierwsze miejsce i nie zdziwiłbym się, że komisje takie stanowisko podtrzymają. - zaznaczył Sławomir Kopyść członek zarządu województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Gratulacje wszystkim Paniom złożyli za przygotowanie przepysznych żurków przewodniczący komisji konkursowych poseł dr Joanna Borowiak i radny Sejmiku Stanisław Pawlak, którzy poinformowali, że szanowna komisja zdecydowała, że wszystkie panie, które przygotowały żur są wyróżnione, ponieważ każdy z nich jest doskonały, dlatego wszyscy zostali nagrodzeni.
Podobnego zdania jak przewodniczący komisji wyraził starosta Roman Gołębiewski, który również uczestniczył w komisji konkursowej.
Wszystkie żurki były nadzwyczajne, każdy inny i specyficzny, ale wszystkie miały wspaniały smak, co pokazuje jak region jest różnorodny. Na zbliżające się Święta Wielkanocne pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia spokoju, pokoju. Życzę radosnego i głębokiego przeżywania świat Zmartwychwstania Pańskiego. Niechaj napełnią Państwa radością, optymizmem oraz dodadzą siły w trudach codziennego życia i rzucą ciepłe światło na wszystko, co Was otacza. - życzył starosta włocławski Roman Gołembiewski
Przewodniczący Rady Powiatu Zygmunt Wierzowiecki podziękował wszystkim za uczestnictwo w tym wyjątkowym wydarzeniu. Szczególne podziękowania skierował w stronę uczniów i nauczycieli za przepiękny występ artystyczny i złożył życzenia:
Zdrowych, radosnych, rodzinnych, pełnych optymizmu świąt życzę, aby przyniosły one pokój, miłość oraz wzajemną życzliwość, dodały siły w trudach życia codziennego. - składał życzenia przewodniczący Zygmunt Wierzowiecki.
Wielkanocny żurek na zakwasie, to obowiązkowa pozycja na wystawie, ale również na wielkanocnym stole, bez którego nie wyobrażają sobie Panie Świąt.
Podczas tego wyjątkowego święta wszyscy zgromadzeni goście mieli okazję degustować żur, ale i przygotowane potrawy wielkanocne: babki wielkanocne, ciasta drożdżowe, makowce, mazurki. Nie zabrakło też tradycyjnego jadła: wędlin, miodów w tym pitnych, serów, chlebów ze smalcem i wielu innych rzeczy.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie