
Święto Czarniny 2019 w Lubrańcu. 14 września 2019 roku odbędzie się Festiwal Kuchni Kujawskiej i zarazem V Święto Czarniny. Impreza odbywać się będzie wraz z Dożynkami 2019 w Lubrańcu.
Festiwal Kuchni Kujawskiej - Święto Czarniny w Lubrańcu co roku ściąga coraz większą rzeszę smakoszy naszej kuchni. Jak zawsze nie zabraknie konkursów kulinarnych. W tym roku zaplanowano 2 konkursy na Najlepszą Tradycyjną Kujawską Czarninę i Tradycyjny Produkt Spożywczy.
W trakcie imprezy będą się prezentować stoiska kulinarne: Euro Togues Polska, Celtyckie smaki i Kuchnia Pałucka.
Pokazy kulinarne i degustacje podczas Festiwalu Kuchni Polskiej zadowolą zapewne każdego smakosza.
Program pokazów
- Piotr „Celtycki” Klepacz zaprezentuje „Szczuka jedna, całkiem nierozdzielna" czyli szczupak na trzy sposoby przyrządzony Szynki z rożna pradawnej rasy "złotnicka pstra", przygotowane według przepisu z XVII w.
- Krzysztof Leśniewski i Grzegorz Zabiegły - Pokaz produkcji białej kiełbasy, podawanej z żurkiem
- Anna Harendarz, Agnieszka Walkieiicz, Adam Walczak, Live Cooking – kuchnia historyczna
wielkopolska
- „Lubraniec - miasteczko smaków i kulinarne zjednoczenie”
Ponadto podczas wydarzenia Namiot Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Promocja książki „Tradycyjna spiżarnia”.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie