
Uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku opublikowali instruktażowy filmik o tym, jak flambirować potrawy. Flambirowanie dań polega na dosłownym podpaleniu zawartości patelni.
Widowiskowo i smacznie, czyli tzw. flambirowanie ćwiczyli uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. Ten sposób przyrządzania dań polega na dosłownym podpaleniu zawartości patelni.
Flambirować można wiele potraw, a sposób ten nie dość, że nadaje wyjątkowego smaku przygotowywanej potrawie to dodatkowo jest bardzo widowiskowy. Z patelni buchają bowiem płomienie!
W kuchni azjatyckiej technikę flambirowania wykorzystuje się do obróbki cieplnej potraw przygotowywanych głównie z ryb czy owoców morza. W Europie podpalanie potraw w trakcie przygotowywania ma wywołać efekt wizualny. Możemy tego dokonać używając alkoholu niemal każdego rodzaju, pamiętając jednak, że w procesie palą się głównie opary, zatem najlepsze będą mocne trunki. Zapalony alkohol płonie zwykle do minuty czasu. W krajach azjatyckich do flambirowania używa się również tłuszczu ale tego rodzaju flambirowanie wymaga już więcej umiejętności ze względu na gwałtowniejszą reakcję.
Poniżej prezentujemy pokaz flamirowania bananów wykonanych przez uczniów klasy 3 GB (technik żywienia i usług gastronomicznych) pod opieką Anety Karmowskiej.
[video: https://www.youtube.com/watch?v=IM4A0UKaQL0]
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie