
Za nami II etap VIII edycji konkursu dla woj. kujawsko-pomorskiego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
II etap konkursu dla woj. kujawsko-pomorskiego odbył się 12 sierpnia br. na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym przedstawiciele kół gospodyń wiejskich przygotowują lokalne potrawy w oparciu o własne przepisy i lokalne produkty. Jego celem jest promowanie potraw regionalnych oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Tegorocznymi laureatami II etapu, który przeprowadzony został w Starym Brześciu zostali:
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku - Gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
II miejsce
Koło Kobiet Rachcin - Policzki wieprzowe na musie mirabelkowym
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Anieliny - Berce z Dynią
Wyróżnienie
•Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach - Wyjątkowy Kociołek Rozmaitości z Jeziora i Lasu
•Koło Gospodyń Wiejskich Brzozie - Kaczka z wiejskiej zagrody nadziewana sianem
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie