
Wszystkich wielbicieli dobrej kuchni i takiejże zabawy burmistrz Lubrańca zaprasza na IX Festiwal Kuchni Kujawskiej – święto czarniny i dożynki Gminno – Parafialne. Wydarzenie odbędzie się już 17 września 2023 roku na terenie Zespołu Szkół im. Marii Grodzickiej w Lubrańcu Marysinie. Lubranieckie święto obfitować będzie w wiele różnorakich atrakcji, wśród których każdy znajdzie "coś" dla siebie. Tego dnia dla miłośników dobrej zabawy wystąpią Stachursky i TKM.
IX Festiwal Kuchni Kujawskiej - święto czarniny uzyskał patronat dyrektora Instytut Historii i Archiwistyki UMK prof. dra hab. Krzysztofa Mikulskiego. Niewątpliwy zaszczyt jest efektem m.in. długoletniej współpracy gminy Lubraniec i Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Zwycięzcy tegorocznych konkursów kulinarnych rozgrywanych podczas IX Festiwalu Kuchni Kujawskiej - święta czarniny wezmą udział w specjalnie dla nich spersonalizowanych warsztatach w Akademia Kulinarna Studio A. Fundatorami tych wspaniałych nagród są: burmistrz Lubrańca Stanisław Budzyński oraz wielka przyjaciółka i ambasadorka naszego kulinarnego święta Agnieszka Michałowska.
Kolejny raz sponsorem nagród podczas Festiwalu Kuchni Kujawskiej - święta czarniny będzie Swojski Wyrób. Jest to firma z wieloletnią tradycją, której produkty, ze względu na najwyższą jakość, cieszą się ogromną popularnością wśród rzeszy konsumentów.
Przewodniczącą tegorocznego składu jurorskiego będzie v-ce mistrzyni IX edycji MasterChef- Sylwia Garska-Chmarycz. Osoba obdarzona niesamowitymi pokładami pozytywnej energii oraz optymizmu. Sylwię oprócz tematów związanych stricte z kulinariami interesują również: m.in. sporty ekstremalne, off-road oraz paintball. Organizatorzy są przekonani, że wizyta Sylwii Garskiej-Chmarycz na lubranieckim kulinarnym święcie będzie dla wszystkich niezapomnianą i miłą przygodą.
Kolejnym jurorem podczas IX Festiwalu Kuchni Kujawskiej - święta czarniny będzie: Ewa Politowska - szefowa kuchni w Hotelu Karczma Spichrz w Toruniu, która specjalizuje się w przygotowywaniu dań kuchni polskiej. Jej wieloletnie doświadczenie w zawodzie, poszukiwanie nowych inspiracji w starych książkach kulinarnych oraz podróżach po naszym kraju sprawia, że jest prawdziwą znawczynią polskich smaków i tradycji kulinarnych.
Jedną z atrakcji tegorocznego Festiwalu Kuchni Kujawskiej - święta czarniny w Lubrańcu będzie pokaz livecooking połączony z prelekcją oraz degustacją przygotowywanych potraw pn. "Historyczne inspiracje kulinarne". Wydarzenie przygotowane zostało przez Szymona Stacha - wybitnego i niezwykle utalentowanego szkoleniowca, szefa kuchni w wielu prestiżowych restauracjach a także zdobywcę niezliczonej ilości branżowych nagród w tym dwóch czapek Gault & Millau. Szymonowi towarzyszyć będzie niezrównany i niezastąpiony a czasami wręcz fanatyczny wielbiciel kuchni historycznej Piotr Klepacz czyli popularny i lubiany "Celt”, czyli człowiek, bez którego tegoroczna impreza nie miałaby tak ciekawej oprawy i kolorytu.
W tym roku Paweł Zasławski Chef wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zabiorą uczestników Festiwalu Kuchni Kujawskiej - święta czarniny w czasy... Mikołaja Kopernika . Wydarzenie pn. „Od czasów kopernikańskich do współczesności – kulinarne podróże historyczne”, stanowiło będzie uczczenie 550. rocznicy urodzin oraz 480. rocznicy śmierci naszego najwybitniejszego astronoma. W autorskim menu znajdziemy:
- Jeleninę tak masz czynić
Długo pieczony jeleń z migdałami i piklowanymi rodzynkami
- Kury na grzanki, tak czyń
Bulion z kury z puree z pietruszki, chipsami z chleba i imbirem
- Kloski serowe, tak działaj
Leniwe pierogi szafranowe z sosem szafranowym i kruszonką z palonego masła. Jesteśmy przekonani, że nasza propozycja kulinarnej podróży w czasie przypadnie do gustu nie tylko amatorom dobrej kuchni.
Wydarzenie zostało wpisane w Europejskie Dni Dziedzictwa w Kujawsko-Pomorskim.
Programy wydarzeń prezentujemy poniżej.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie