Reklama

VI Festiwal Kuchni Kujawskiej 2020 w Lubrańcu. Na stołach królowały wyjątkowe dania [ZDJĘCIA]

nWloclawek.pl
07/09/2020 19:00

VI Festiwal Kuchni Kujawskiej - święto czarniny 2020 w Lubrańcu.

Jak co roku w Lubrańcu odbyło się tradycyjnie święto czarniny. W tym roku jednak mając na uwadze pandemie zdecydowano w nieco innej formie, z obostrzeniami przed zagrożeniem koronawirusem zorganizować cykliczne wydarzenie. Głównym punktem programu był oczywiście konkurs kulinarny, na najlepszą kujawską czarninę oraz tradycyjny produkt, a w tym roku królowała kaczka. W obu konkursach wystartowało dziesięć ekip, przygotowane dania oceniało jury konkursowe w składzie: Marek Góreczny wiceburmistrz Lubrańca, Katarzyna Wójcik z Urzędu Miejskiego w Lubrańcu, Piotr Klepacz Celtica Łódź, sędzia kulinarny, Walentyna Jałocha krajowy i międzynarodowy sędzia kulinarny. Karta oceny zawierała: przedstawienie zespołu, podanie potrawy, użyte składniki, zgodność z tradycją w skali od 0 do 10.

W pierwszym dniu jury odwiedziło oceniając i degustując potrawy: KGW Krowice, Stowarzyszenie Kobiet Sułkowa, KGW Zgłowiączka, Sołectwo Skaszyn, Sołectwo Lubraniec Parcele. Kolejnego dnia czyli w niedzielę 6 września 2020 r. jury udało się do Stowarzyszenia Klubu Seniora „Przyjaciele”, Sołectwa Ossowo, KGW „Kłobianki” z Kłobi, Sołectwa Sarnowo, KGW „Kazanioki”.

Jury jako pierwsze w sobotnie popołudnie odwiedziło KGW Krowice, które liczy 37 osób w tym 35 kobiet i 2 panów, a Bożena Strzelecka przewodniczy kołu. Czarninę przygotowała Halina Mętlewicz, a kaczkę dostarczył sołtys. Czarnina to tradycyjna staropolska zupa. Panie przyrządziły czarninę zgodnie z recepturą własną mającą naprawdę znakomity smak. Wszystko za sprawą odpowiednich proporcji poszczególnych składników.

Zwyciężczynie konkursu kulinarnego na Święcie Żuru Kujawskiego w Brześciu Kujawskim w 2017 roku, Stowarzyszenie Kobiet Sułkowa w tym roku wzięło udział w VI Festiwalu Kuchni Kujawskiej. Prezes stowarzyszenia Agnieszka Misterska, członkinie: Ewa Derucka, Teresa Wiśniewska, Elwira Chaberska przygotowały wiele smakołyków, oprócz czarniny z kluskami, udek kaczych, zaprezentowały między innymi pierożki, które zachwycały smakiem i wyglądem. Jak podkreślali degustujący rozpływały się w ustach. Przygotowane potrawy łączyły w sobie tradycje z nowoczesnością. Na stole królował farsz do pierogów, mięso z kaczki upieczone z cebulką oraz wyborne pierogi.

KGW Zgłowiączka liczy 30 członkiń. Podczas tegorocznego konkursu Pani z KGW debiutowały, ponieważ działają dopiero od roku. Do konkursu jednak tylko sześć pań włączyło się aktywnie: Małgorzata Barczykowska przewodnicząca KGW, Teresa Pińska, Ewa Kujawa, Ewa Kwiatkowska, Agnieszka Skalska, Maryla Sadzińska. Potrawy zachwycały smakiem i wyglądem. Była czarnina, ale też pasztet z kaczki z gruszką i żurawiną, surówka z czerwonej kapusty i babka cytrynowa.

Kluski przygotowujemy z mąki żytniej i pszennej, dodając mleka, aby kluski były jasne, natomiast do czarniny dodajemy odrobinę octu jabłkowego i cukru według smaku oraz owoców suszonych, jabłek, śliwek, gruszek i tradycyjnie cząbru oraz odrobinę cynamonu - tłumaczyła Małgorzata Barczykowska przewodnicząca KGW Zgłowiączka.

Sołectwo Skaszyn reprezentowały Panie: Radomska Wioletta, Wojciechowska Elżbieta, Majewska Krystyna, Balcerak Grażyna, Siewierska Małgorzata, które przygotowały wiele pyszności między innymi kaczkę faszerowaną, czarninę, świniaczka z drobiu.

Sołectwo Lubraniec Parcele również wzięło udział w rywalizacji. Kaczka wyhodowana we własnym gospodarstwie po zabiciu zostaje wyluzowana, wyjmowane są z niej kości, następnie jest marynowana, po czym zostaje zawinięta w rulon, w tym czasie przygotowywane jest nadzienie z mięsa mielonego, do którego Panie dodają 2 jajeczka, bułkę tartą oraz dużo natki pietruszki, odrobinę cukru, aby zmienić smak można dodać rodzynki.

Farszem napełniana jest kaczka, którą się następnie obwiązuje i gotuje po czym wkłada do piekarnika w dużym rondlu, a z resztek kaczki przygotowywane jest tradycyjne danie kujawskie tzw, „nadzionko”, które jest zrobione z wątróbki, natki pietruszki, jajeczek i bułki tartej, do smaku zostaje osolone a na koniec dodawany jest pieprz - objaśniała pani z sołectwa Lubraniec Parcele.

Uroczyste wręczenie nagród w konkursie odbędzie się 13 września 2020 r. na dożynkach Gminno- Parafialnych.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do