Reklama

Dożynki w Lubrańcu za nami. Czarnina brylowała na Festiwalu Kuchni Kujawskiej

nWloclawek.pl
17/09/2015 00:00

W minioną niedzielę mieszkańcy Gminy Lubraniec obchodzili uroczystości święta plonów. Gospodarzami dożynek byli Krzysztof Wrzesiński - Burmistrz Lubrańca oraz ks. Waldemar Karasiński - Proboszcz Parafii św. Jana Chrzciciela w Lubrańcu.

Fotorelacja tutaj (kliknij)

Uroczystości dożynkowe tradycyjnie rozpoczęły się mszą świętą w kościele parafialnym pw. Św. Jana Chrzciciela w Lubrańcu. Z kościoła barwny korowód dożynkowy przeszedł ulicami miasteczka.

Na dożynkach nie zabrakło przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, Starostwa Powiatowego we Włocławku oraz samorządów.

O oprawę artystyczną zadbały zespoły ludowe oraz Lubranieckie Gitary.

W trakcie uroczystości odznaczenia „Zasłużony dla rolnictwa” wręczył prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Andrzej Gross.

Polska wieś jest tradycyjna i nowoczesna zarazem. Nasi rolnicy są otwarci na świat, naukę i technologię bo to decyduje o wynikach ich pracy czyli o plonach. Szacunek należy się tym, którzy korzystali ze środków UE w początkowej fazie, bo nikt wówczas nie wiedział jak będzie. To właśnie oni stanowili najlepszy przykład dla tych którzy absorbowali środki w późniejszym okresie. To właśnie im w dużej mierze zawdzięczamy wysoki stopień wykorzystania środków UE, modernizację polskich gospodarstw a w efekcie tego poprawę życia na obszarach wiejskich   – mówił prezes ARiMR Andrzej Gross.

Atrakcją dożynek był niewątpliwie I Kujawski Festiwal Kuchni Kujawskiej. Wśród prezentowanych dań wyróżniała się czarnina. Krwawą historię „czarnej polewki” przedstawił prof. Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu.

W konkursie na najlepszą czerninę wygrała zupa sporządzona przez zespół „Spod strzechy” z Brześcia Kujawskiego.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do