
Pogoda w sobotnie popołudnie nie rozpieszczała nas, mimo to zwycięzcy w konkursach organizowanych przez lokalne media zjawili się po odbiór gęsich tuszek. Kolejka była długa. Wydawanie gęsich tuszek przebiegało bardzo sprawnie. Amatorzy gęsiny dyskutowali w kolejce miedzy sobą jak będą przygotowywali pyszny obiad dla całej rodziny, oczywiście według przepisu, który ich zdaniem jest najlepszy, prosty w przyrządzeniu i oczywiście smakowity.
Fotorelacja TUTAJ
Mieszkańcy Włocławka i okolicznych miejscowości na parkingu Przedstawicielstwa Urzędu Marszałkowskiego odebrali 117 gęsich tuszek, które będą daniem głównym na świątecznym, rodzinnym obiedzie z okazji Narodowego Święta Niepodległości - 11 listopada. Gęś można było wygrać w konkursach organizowanych przez regionalne i lokalne media w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na Świętego Marcina.
Gęsina to tradycyjne polskie mięso, choć przez jakiś czas nieco zapomniane, obecnie jego popularność rośnie.Gęsina doskonale nadaje się do popisowych dań. Przygotowanie gęsi pieczonej czy faszerowanej nie sprawia jak nas informowali odbierający, w sobotnie popołudnie tuszki, żadnej trudności.
Pani Alicja i Zdzisław Piaseccy z Włocławka przyrządzają w ciągu roku gęsinę kilka razy, jednak otrzymana tuszka na Św. Marcina będzie znakomitą okazją do zrobienia pasztetu faszerowanego owocami.
Jeden z tajemniczych odbierających nie chciał zdradzić przepisu wspomniał jednak, że gęś będzie faszerowana rodzynkami suszonymi morelami i jabłuszkami a następnie będzie nacierana specjalną mieszaniną.
Wszyscy zgromadzeni na placu byli niezmiernie zadowoleni z wygranej.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie