
Miody, potrawy świąteczne, ciasta różnego rodzaju, rękodzieło królowało dziś tj. 19 grudnia 2021 r na jarmarku na ulicy 3-go Maja we Włocławku.
Na Jarmarku Bożonarodzeniowym Polska Smakuje, na różnych 20 stoiskach można było zakupić jedzenie, gorące napoje, rękodzieło, ozdoby oraz inne produkty świąteczne.
To jest świetna okazja do spotkania się i wspólnego spędzenia czasu , ale też do posmakowania różnych naszych wyrobów regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich do zrobienia zakupów, kto jeszcze nie kupił prezentów. Myślę, że warto to kontynuować, żeby co roku takie wydarzenia się odbywały, bo wiele miast słynie z tego, że są organizowane różnego rodzaju Jarmarki Bożonarodzeniowe. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też uda nam się zorganizować i w kolejnych latach także.- powiedziała Anna Gembicka Sekretarz w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poseł na Sejm RP, która objęła patronatem honorowym wydarzenie.
Podczas jarmarku rozstrzygnięty został konkurs kulinarny na najlepszą potrawę wigilijną. Panie z KGW przygotowały potrawy charakterystyczne dla regionu. Jury miało okazję spróbować tych niecodziennych potraw.
Za każdym razem organizując takie wydarzenia staramy się dołączyć do tego konkurs, żeby wprowadzić ten element rywalizacji, ale też element promowania naszych regionalnych potraw, bo często jest tak, że mieszkając w regionie nie znamy wszystkich naszych regionalnych smaków, zwłaszcza tych związanych ze świętami. To jest okazja żeby te potrawy zobaczyć i spróbować. - dodaje wiceminister Anna Gembicka.
W konkursie na najlepszą potrawę wigilijną zwyciężyły Panie z KGW Bzówki z Modzerowa, na II miejscy uplasowały się Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Inworoclawiu, a III miejsce zajęło KGW Odolianki. Wyróżnienia popłynęły do KGW Olszewice i KNG Dziewanna.
Można było podczas jarmarku zaopatrzyć się w miód naturalny z Rezerwatu Przyrody Kulin.
Właściciele Pasieki Pszczele Wzgórze w Rezerwacie Przyrody Kulin Państwo: Joanna Seklecka i Witold Kwapiński oferowali dla przybyły mieszkańców na stoisku miód, pyłek, pierzgę najwyższej jakości. Miód przygotowywany jest z pasją, szacunkiem do przyrody oraz niepowtarzalnym smakiem. Należy dodać, że pszczoły zbierają nektar, pyłek z kwiatów, roślin, ziół, które rosną w Rezerwacie Przyrody Kulin. Jest on pozbawiony wszelkich oprysków, a więc miód jest bardzo dobry z niepowtarzalnym smakiem.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie