Reklama

PRZEKŁADANIEC PO KUJAWSKU. Przepis na ciasto KGW Fajne Babki z Józefowa

nWloclawek.pl
24/05/2020 12:35

KGW Fajne Babki z Józefowa angażują się w wiele inicjatyw społecznych i obywatelskich, ale jednak wiele przyjemności i satysfakcji niosą za sobą udziały w projektach kulinarnych. W ostatnim roku były to konkursy takie jak: Święto Czarniny, Ryba na polskim stole i Słodki smak regionów - i w tym właśnie konkursie zajęły II miejsce, pokonując konkurencję (36 innych KGW) ze swoim wyśmienitym ciastem Przekładaniec po kujawsku.

Przekładaniec po kujawsku:

Składniki

na ciemny biszkopt:

6 jaj

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki mąki pszennej

2-3 łyżeczki kakao

na ciasto orzechowe:

25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich

5 jaj

1 szklanka cukru

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na śliwki:

400 g suszonych śliwek

250 ml rumu białego

na krem:

3,5 szklanki mleka

1 szklanka cukru

5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego

3 łyżki mąki pszennej

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

100 mlecznej czekolady

1/5 szklanki mleka

1. Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie, później dzielimy je na 2 części.

2. Ciasto orzechowe: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Piec w 175 stopniach C około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna.

3. Śliwki pokroić na małe kawałki i zalać rumem. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku.

4. Z mleka, cukru, żółtek, mąki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń. Krem podzielić na dwie części. Do każdej porcji dodać połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać.

5. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto.

Przełożenie: biszkopt ciemny, krem, spód orzechowy, krem, biszkopt ciemny, polewa.

Zapraszamy wszystkich chętnych (koła gospodyń wiejskich, organizacje, firmy oraz osoby prywatne), którzy chcieliby się podzielić swoimi przepisami kulinarnymi na łamach naszego portalu nwloclawek.pl.

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Kamil - niezalogowany 2020-05-31 23:15:54

    Lubię takie ciasta, moja babcia zawsze robi, cały czas podkreśla jak wazna jest dobra jakość składników np kakao decomorreno -)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do