
Organizowane w Brześciu Kujawskim 11. Święto Żuru Kujawskiego zgromadziło w tym roku 25 ekip. Impreza tradycyjnie już odbyła się na stadionie Szkoły Rolniczej w Starym Brześciu.
Do Brześcia Kujawskiego zawitali przedstawiciele: Powiat włocławski, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, Gmina Brześć Kujawski, Bistro Łokietek, KGW Warząchewka Polska, KGW „Czerwone Korale” Guźlin, KGW Zgłowiączka, KGW „Szpilki na Roli”, Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza „Jaś”, KGW Sokołowskie Babeczki, Przedszkole Publiczne nr 1 KRAINA BAJEK, KGW w Cypriance „CYPR i ANKA”, KGW Wichrowice, Sołectwo stary Brześć , KGW „Brzezianki” Brzezie, KGW Wiktorowo, KGW Lubraniec-Parcele, KGW Krowice, KGW Arciszewo gm. Boniewo, KGW Wola Adamowa. Lear Corporation, KGW Smólnik, KGW KŁOBIANKIN Kłobia, Stowarzyszenie Kobiet Sułkowa, KGW Jarzębina.
Tegoroczny żur oceniało jury w składzie: Paweł Michorzewski – Absolwent Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy i studiów podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Grzegorz Parczewski - szef kuchni, prezes stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, zwycięzca wielu konkursów kulinarnych, twórca i współtwórca wielu rekordów Guinnessa, laureat prestiżowego Oskara Kulinarnego, autor książki "Parczewski Design", Zbigniew Korzeniowski - polski kucharz, od 1996 menadżer Firmy Cateringowej „ W Pół Drogi ‘’.
Wszystkie ekipy w walce o kulinarny prymat w regionie dopingowali włodarze gmin. Uczestnicy tegorocznego święta żuru włożyli wiele pracy i serca w jego przygotowanie.
Żur podawany przez wszystkie drużyny zyskał wiele pochlebnych głosów i komplementów a także zwrócił uwagę na kulinarne zdolności uczestników. Główną ideą konkursu, która przyświecała wydarzeniu była integracja pomiędzy poszczególnymi środowiskami związanymi z lokalną kulturą oraz wspólne propagowanie tradycji Kujaw.
Tegoroczna konkurencja była duża a każdy z zespołów przygotował unikatowy żur, który ze smakiem konsumowali zarówno jurorzy jak i zgromadzona licznie publiczność. Nie bez znaczenie oprócz aspektu smakowego był również aspekt wizualny. Wszystkie stanowiska prezentowały się znakomicie a na przygotowanych stołach nie zabrakło takich smakołyków jak smalec z ogórkiem, pieczony chleb, serniki, rogaliki, ciasto drożdżowe i wiele innych smakowitych ciast.
Po laur sięgnęły panie z Koła Gospodyń z Wiktorowa. Wszyscy przedstawiciel KGW jednak zgodnie potwierdzali, że zebrane doświadczenie pozwoli im jeszcze lepiej prezentować się podczas kolejnych edycji Święta Żuru Kujawskiego.
Oprócz uczty dla podniebienia w Brześciu Kujawskim była i rozrywka na estradzie. Gwiazdami tegorocznego święta byli: Margaret i Poparzeni Kawą Trzy. Na koniec na publiczność czekała dyskoteka pod gwiazdami.
Wkrótce więcej
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie