
Życie i zdrowie mieszkańców jest najważniejsze. Brzeski samorząd zorganizował przy okazji niedzielnej imprezy możliwość zaszczepienia się przeciw COVID-19 jednodawkową szczepionką Johnson & Johnson w specjalnym „Szczepionkobusie”.
Oprócz szczepień Brzeskie Centrum Kultury i Historii „Wahadło” oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w minioną niedzielę zaplanowało także kulinarne wydarzenie - "Tradycyjne Smaki Wsi". Panie z Kół Gospodyń Wiejskich miały za zadanie przygotować smakowite danie z drobiu, które oceniało jury. Kobiety gospodarne przygotowały między innymi faszerowaną kaczkę, roladę z drobiu czy kurczak faszerowany.
„Tradycyjne Smaki Wsi” jest to impreza o randze wojewódzkiej organizowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Przyjechało do nas 8 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Każda z kół ma swoje smakołyki. Jest żurek, kluseczki, pierogi ciasto, chleb ze smalcem tradycyjnie, a konkurs odbywa się na danie . Impreza połączona z występami artystycznymi. Za nami występ solistki Zespołu spod Strzechy, koncert akordeonowy w wykonaniu Tomasza Majchrzaka pracownika Brzeskiego Centrum Kultury i Historii „Wahadło”. Wystąpią jeszcze Zespół Folklorystyczny Dzieci Kujaw, zatańczą tradycyjnego Kujawiaka, a nawet będą uczyć publiczność tańczyć. Zaśpiewają Panie z Zespołu spod Strzechy, a na koniec do tańca zagra Kapela z Szaconkiem.- zrelacjonowała Agata Kubajka dyrektor BCKiH „Wahadło”.
Nie zabrakło występów artystycznych, konkursów oraz atrakcji dla dzieci.
Za nami pierwsze konkursy dotyczące kulinariów: konkurs na odgadnięcie tradycyjnych potraw kujawskich, konkurs bicia piany, konkurs na rozpoznawanie przypraw i konkurs gwary kujawskiej. Zwycięzcy mogli otrzymać cenne nagrody. - wyliczała dyrektor Kubajka.
Poza tym na jednym ze stoisk odbywały się warsztaty rękodzielnicze - „Wesołe sianko” i robienie amuletów. Ponadto swoje stanowisko miała również Fundacja Hodowców Gęsiny, więc można było posmakować gęsiny uznawanej za polski produkt ekologiczny. Zaprezentowali się również przybyli z Radziejowa pracownicy ZAZ. Atrakcje dla dzieci przygotowała Fundacja ProBiznes prezentując Mobilne Centrum w którym można było zapoznać się z wirtualną rzeczywistością, drukarkami 3D. Smak słodkiej, lepiącej palce waty cukrowej poznali dzieciaki, ponieważ była darmowa. Udostępniona została wystawa kowalstwa artystycznego w Centrum Kultury i wystawa wahadło czasu.
Odwiedziliśmy stoisko KGW Lubraniec Parcele z Gminy Lubraniec, Panie przygotowały bardzo bogatą wystawę kulinarną z wieloma smakołykami, którą podziwiała i degustowała publiczność. Gospodynie z Gminy Lubraniec przygotowały między innymi kapustę z grochem, chleb z ziarnami, różnego rodzaju ciasta, rogaliki, chleb ze smalcem i ogórkiem. Na danie konkursowe przeznaczyły Panie kaczkę faszerowaną z czereśniami i grzybkami . Jak zaznaczyła Aleksandra Czerwińska kaczka była wyhodowana we własnym gospodarstwie marynowana, napełniana farszem, gotowana, a następnie pieczona w piekarniku.
Stoisko z Radziejowa jak podkreśliła Maria Dreszer dyrektor ZAZ wzięło udział w wydarzeniu w Brześciu Kujawskim po to, aby pokazać działania 60 osobowej grupy z niepełnosprawnością jak również , jaką ofertą dysponują, jakie świadczą usługi. Zakład Aktywności Zawodowej istnieje od 10 lat, oferując usługi hotelowe, transportowe, cateringowe, gastronomiczne. Przygotowują już kolejną propozycję, usługi rehabilitacyjne.
Podopieczni przygotowali zupę gulaszową, pasztety własnej produkcji, ogórki kiszone na liściach dębu, smalczyk własnej roboty, oraz słodkości: muffinki, rogaliki. Upiekliśmy chleb. Większość już została wykupiona przez mieszkańców przybyłych na wydarzenie- nadmieniła dyrektor Maria Deresz.
Należy pogratulować imprezy, jak zwykle brześcianie pokazali, że potrafią i umieją się świetnie bawić.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie