Reklama

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu: Drzwi Otwarte 2024 [ZDJĘCIA] - OFERTA EDUKACYJNA

nWloclawek.pl
12/04/2024 22:21

Absolwenci podstawówek mają do podjęcia niełatwą decyzję. Muszą wybrać kierunek dalszej edukacji. Ułatwić go mogą dni otwarte w szkołach. 12 kwietnia 2024 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu odbyły się drzwi otwarte.

Drzwi otwarte to stały punkt w kalendarzu każdej szkoły. Wydarzenie wspólnymi siłami przygotowują nauczyciele i uczniowie. W swoje progi zaprosiła dziś uczniów klas ósmych wraz z rodzicami szkoła w Starym Brześciu.

Mieli oni okazję odwiedzić sale lekcyjne, zobaczyć, jak prowadzone są zajęcia i wziąć udział w warsztatach w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu. Szkoła pochwaliła się sukcesami i jako jeden z najważniejszych atutów wskazała przyjazną atmosferę panującą w szkole. 

OFERTA EDUKACYJNA

TECHNIK HODOWCA KONI

Technik hodowca koni zajmuje się organizacją i prowadzeniem chowu i hodowli koni, organizacją produkcji w gospodarstwie rolnym, żywieniem i rozrodem koni, szkoleniem koni, przygotowaniem koni do pokazów, wystaw, prób dzielności i zawodów, sprzedażą i zakupem koni, prowadzeniem gospodarstw rolnych, prowadzeniem ośrodków i gospodarstw turystycznych, oferujących rekreacyjne wykorzystanie koni.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hodowca koni powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • organizowania i prowadzenia chowu i hodowli koni;

  • szkolenia oraz przygotowywania koni do użytkowania i sprzedaży;

  • prowadzenia gospodarstwa rolnego;

  • prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami);

  • organizowania rekreacji konnej i turystyki jeździeckiej.

Technik hodowca koni może podjąć pracę w:

  • ośrodkach hodowli i użytkowania koni, w tym stadninach koni i stadach ogierów

  • ośrodkach rekreacji i turystyki konnej; związkach hodowców koni

  • instytucjach zajmujących się utrzymywaniem i użytkowaniem koni, takich jak tory wyścigów konnych, związki jeździeckie

  • wytwórniach pasz dla koni, sprzętu i powozów

  • gospodarstwach rolnych, lasach, przedsiębiorstwach transportu konnego.

TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ

Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej jest nowym kierunkiem kształcenia w szkołach ponadpodstawowych. Zawód ten jest zawodem szerokoprofilowym, umożliwiającym specjalizację w zakresie energetyki słonecznej, wiatrowej, wodnej, geotermalnej oraz technologii energetycznego wykorzystania biomasy. Biorąc pod uwagę intensywny rozwój rynku odnawialnych źródeł energii i rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z tej dziedziny, można stwierdzić, iż zawód ten jest zawodem PRZYSZŁOŚCI.

Ukończenie technikum umożliwia przystąpienie do egzaminu maturalnego i podjęcie studiów na wybranej uczelni oraz uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i rozpoczęcie pracy zawodowej.

Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • organizowanie montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,

  • wykonywanie montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,

  • konserwowanie oraz naprawiania urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,

  • kontrolowanie pracy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,

  • sporządzanie kosztorysów oraz ofert i umów dotyczących urządzeń i systemów

       energetyki odnawialnej.

Technicy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej mogą znaleźć zatrudnienie:

  • na stanowiskach związanych z montażem instalacji wyposażonych w urządzenia energetyki odnawialnej

  • na stanowiskach nadzoru technicznego nad utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania instalacji energetyki odnawialnej.

  • w budownictwie i energetyce oraz w doradztwie energetycznym, w zakresie możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii.

  • W administracji publicznej na stanowiskach nadzoru technicznego i obsługi inwestycji związanych z zastosowaniem odnawialnych źródeł energii, w szczególności w budownictwie.

TECHNIK WETERYNARII

Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z  podstawą programową

  • Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt

  • Prowadzenie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i zwierząt towarzyszących

  • Wykonywanie zabiegów inseminacji u zwierząt

  • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych

  • Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt

  • Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt

  • Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt

  • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej

  • Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego oraz w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt

  • Wykonywanie czynności pomocniczych podczas badania przedubojowego zwierząt i poubojowego mięsa

Technik weterynarii będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt,

  • wykonywania czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,

  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,

  • wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu  chorób zakaźnych zwierząt,

  • wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa,

  • prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).

Absolwent szkoły – technik weterynarii, może być zatrudniony w zakładach leczniczych dla zwierząt, organach inspekcji weterynaryjnej,

może również prowadzić własną działalność w ramach hodowli zwierząt, doradztwa hodowlanego czy usług inseminacyjnych. W

ostatnich latach pojawiają się nowe miejsca pracy dla technika weterynarii w usługach pielęgnacyjnych dla zwierząt czy

długoterminowej rehabilitacji.

TECHNIK ROLNIK z elementami pożarnictwa

Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z  podstawą programową

  • Prowadzenie produkcji rolniczej

  • Prowadzenie produkcji roślinnej

  • Prowadzenie produkcji zwierzęcej

  • Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie

  • Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

  • Organizowanie produkcji roślinnej

  • Organizowanie produkcji zwierzęcej

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik z elementami pożarnictwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej

  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej

  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich

  • organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej

  • podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego

  • uzyskania dodatkowych certyfikatów i zapoznanie się ze specyfiką działania służb pożarniczych na zajęciach na strzelnicy sportowej, z ratownictwa medycznego, z psychologiem i na obozach sportowych.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z  podstawą programową

  • Sporządzanie potraw i napojów

  • Przechowywanie żywności

  • Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

  • Planowanie i ocena żywienia

  • Organizowanie produkcji gastronomicznej

  • Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,

  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,

  • planowania i oceny żywienia,

  • organizowania produkcji gastronomicznej,

  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • użytkowania pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji rolniczej,

  • obsługiwania pojazdów, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,

  • oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych,

  • organizowania prac związanych z konserwacją i naprawą środków technicznych stosowanych w rolnictwie,

  • prowadzenia pojazdów samochodowych i ciągników rolniczych,

  • obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanych w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych.

Szkoła branżowa I stopnia

KUCHARZ

Kucharz zawodowo zajmuje się ​​przygotowywaniem potraw, ciast i deserów.

W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych uczeń kształci się pod kątem:

  • oceny jakości surowca,

  • przechowywania żywności, przygotowania produktów i stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego,

  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej

oraz u prywatnych pracodawców w renomowanych hotelach i restauracjach.

Branżowa Szkoła I Stopnia daje możliwość kontynuacji nauki na poziomie Branżowej Szkoły II Stopnia

i uzyskania dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 

Uczeń po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia:

  • zna towaroznawstwo surowców stosowanych w produkcji potraw i napojów;

  • zna warunki przechowywania oraz magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;

  • zna różne metody i techniki obróbki wstępnej i cieplnej umożliwiającej mu stworzenie większego asortymentu potraw o najlepszej jakości

  • wykorzystuje wiedzę z zakresu żywienia człowieka zgodnie z wymaganiami żywieniowymi konsumentów;

  • podczas sporządzania potraw wykorzystuje nowoczesny sprzęt i urządzenia gastronomiczne

  • potrafi stosować w praktyce nowoczesne programy komputerowe do prowadzenia gospodarki magazynowej

      w gastronomii, opracowywania jadłospisów i kalkulacji cen potraw;

  • potrafi połączyć potrawy i napoje w gotowe zestawy;

  • zna kuchnię staropolską, polską regionalną oraz kuchnię różnych narodów.

Ukończenie Szkoły umożliwia:

  • zatrudnienie w zakładach typu otwartego: restauracje, bary, kawiarnie;

  • zatrudnienie w zakładach typu zamkniętego: stołówki;

  • samodzielne podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych

MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH

Uczeń szkoły branżowej o kierunku  mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych  zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z  podstawą programową

  • Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

  • Użytkowanie pojazdów stosowanych w rolnictwie

  • Użytkowanie maszyn, narzędzi i urządzeń stosowanych w rolnictwie

  • Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie

  • Obsługa techniczna i naprawa pojazdów stosowanych w rolnictwie

  • Obsługa techniczna i naprawa maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

  • Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej,

  • obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,

  • oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych

                                            PIEKARZ

Piekarz jest jednym z najpopularniejszych zawodów rzemieślniczych w Polsce.

Uważany jest za zawód z przyszłością, ze względu na ciągłe wprowadzanie nowych technologii.

Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta.

W tym zawodzie nauczysz się:

  • przygotowywać ciasta zgodnie z recepturą,

  • prowadzić ich fermentację z zachowaniem parametrów technologicznych,

  • dzielić i kształtować ręcznie lub mechanicznie ciasta na kęsy,

  • wypiekać ciasta w różnych typach pieców piekarskich,

  • obsługiwać maszyny urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno-pomiarową,

  • dokonywać oceny organoleptycznej polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta oraz gotowego pieczywa.

Piekarz znajdzie zatrudnienie w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych, punktach sprzedaży pieczywa, będzie mógł prowadzić własną piekarnię lub cukiernię.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do