
W sobotę 25 czerwca 2022 r w Kazaniu odbył się kolejny drugi już piknik etniczny pt. „Wielopokoleniowe dziedzictwo”. Organizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich "Kazanioki" przy udziale Samorządu w Lubrańcu oraz OSP Kazanie.
Podczas drugiego etapu Etnopikniku Wielopokoleniowe Dziedzictwo skupiono się na tradycji kuchni kujawskiej.
Dziś mamy drugi etap Etnopikniku Wielopokoleniowe Dziedzictwo, które jest dofinansowane z Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Etno Polska 2022. W przeciwieństwie do pierwszego etapu, który miał miejsce dwa tygodnie temu dziś skupiamy się na integracji, na kuchni staropolskiej z przejściem do nowoczesności. Dlatego tez pojawiła się tradycyjna kuchnia kujawska, animacje o podłożu kujawskim, tradycyjnym, Festiwal Muzyki Kujawskiej. Mamy również warsztaty z rękodzieła. Jedna z Pań będzie robiła wieniec co nawiązuje do dawnej tradycji kujawskiej.
Inicjatywy społeczne mogą liczyć na wsparcie samorządu Lubrańca. O całkowitym wsparciu dla tego typu inicjatyw mówi Burmistrz Lubrańca Stanisław Budzyński.
Ja będę zawsze wspierał Kazanie ale i nie tylko Kazanie. Pamiętajmy, iż KGW wygrało w minionym 2021 roku konkurs na najlepszy żur kujawski podczas Święta Żuru Kujawskiego w Brześciu Kujawskim. W tym roku wygrało KGW Wiktorowo a drugie było KGW Sułkowo. To jest dowód, że w tych stronach kuchnia kwitnie. Chciałbym też podziękować KGW Kazanie za udział w promocji kuchni. Cieszę się, że naszym gościem jest wspaniały profesor UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski. który fantastycznie zna się na się na sprawach kulinarnych. Chciałbym jednocześnie przypomnieć, że dwa lata temu w Turowo Kazanie tu nieopodal Pani Lipińska i Pan Łuczak odkryli osadę z drugiej połowy X wieku. Grodzisko miało 30 arów. Ja jako Burmistrz będę wspierał wszystkie Stowarzyszenia i Koła Gospodyń - mówi Stanisław Budzyński Burmistrz Lubrańca.
Na temat historii kuchni kujawskiej rozmawialiśmy z profesorem UMK Historykiem Jarosławem Dumanowskim.
Razem z szefem kuchni z Torunia Pawłem Zasławskim z Restauracji MONKA, proponujemy kilka receptur według książki kucharskiej stworzonej w XIX w na Kujawach co prawda z Inowrocławia. To był dodatek do Gazety Kujawskiej. Jest to coś innego, niż ta tradycja, która się zachowała. Mamy tu coś sezonowego, na przykład chłodnik z agrestu. Jest nam teraz potrzebny ze względu na temperaturę. Pomysł wydaje się nowoczesny i niezwykły. Pamiętajmy, że im dawniej tym kuchnia była bardziej zróżnicowana. Mieliśmy wiele potraw, wersji czy odmian. Z czasem dopiero kuchnia stawała się coraz bardziej jednolita - mówił Jarosław Dumanowski profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
W trakcie Etnopikniku uczestnicy warsztatów tworzyli staropolskie kujawskie potrawy takie jak podpłomyki, smażona wątróbka gęsia przygotowana według starej kujawskiej receptury. Był też deser trochę bardziej zaskakujący wg starego przepisu legumina z kwaśnej śmietany z chlebem razowym, kaszą gryczaną i owocami coś co było bardzo pożywne i zarazem wzbogacone owocami.
W trakcie drugiej odsłony pikniku nie zabrakło oczywiście tradycyjnej wojskowej grochówki. Dzieci mogły skorzystać z wielu animacji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przejażdżki na kucykach.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie