Reklama

Etnopiknik Wielopokoleniowe Dziedzictwo w Kazaniu. Było tradycyjnie i po kujawsku [ZDJĘCIA]

nWloclawek.pl
26/06/2022 17:16

W sobotę 25 czerwca 2022 r w Kazaniu odbył się kolejny drugi już piknik etniczny pt. „Wielopokoleniowe dziedzictwo”. Organizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich "Kazanioki" przy udziale Samorządu w Lubrańcu oraz OSP Kazanie.

Podczas drugiego etapu Etnopikniku Wielopokoleniowe Dziedzictwo skupiono się na tradycji kuchni kujawskiej.

Dziś mamy drugi etap Etnopikniku Wielopokoleniowe Dziedzictwo, które jest dofinansowane z Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Etno Polska 2022. W przeciwieństwie do pierwszego etapu, który miał miejsce dwa tygodnie temu dziś skupiamy się na integracji, na kuchni staropolskiej z przejściem do nowoczesności. Dlatego tez pojawiła się tradycyjna kuchnia kujawska, animacje o podłożu kujawskim, tradycyjnym, Festiwal Muzyki Kujawskiej. Mamy również warsztaty z rękodzieła. Jedna z Pań będzie robiła wieniec co nawiązuje do dawnej tradycji kujawskiej.

Inicjatywy społeczne mogą liczyć na wsparcie samorządu Lubrańca. O całkowitym wsparciu dla tego typu inicjatyw mówi Burmistrz Lubrańca Stanisław Budzyński.

Ja będę zawsze wspierał Kazanie ale i nie tylko Kazanie. Pamiętajmy, iż KGW wygrało w minionym 2021 roku konkurs na najlepszy żur kujawski podczas Święta Żuru Kujawskiego w Brześciu Kujawskim. W tym roku wygrało KGW Wiktorowo a drugie było KGW Sułkowo. To jest dowód, że w tych stronach kuchnia kwitnie. Chciałbym też podziękować KGW Kazanie za  udział w promocji kuchni. Cieszę się, że naszym gościem jest wspaniały profesor UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski. który fantastycznie zna się na się na sprawach kulinarnych. Chciałbym jednocześnie przypomnieć, że dwa lata temu w Turowo Kazanie tu nieopodal Pani Lipińska i Pan Łuczak odkryli osadę z drugiej połowy X wieku. Grodzisko miało 30 arów. Ja jako Burmistrz będę wspierał wszystkie Stowarzyszenia i Koła Gospodyń - mówi Stanisław Budzyński Burmistrz Lubrańca.

Na temat historii kuchni kujawskiej rozmawialiśmy z profesorem UMK Historykiem Jarosławem Dumanowskim.

Razem z szefem kuchni z Torunia Pawłem Zasławskim z Restauracji MONKA, proponujemy kilka receptur  według książki kucharskiej stworzonej w XIX w na Kujawach co prawda z Inowrocławia. To był dodatek do Gazety Kujawskiej. Jest to coś innego, niż ta tradycja, która się zachowała. Mamy tu coś sezonowego, na przykład chłodnik z agrestu. Jest nam teraz potrzebny ze względu na temperaturę. Pomysł wydaje się nowoczesny i niezwykły. Pamiętajmy, że im dawniej tym kuchnia była bardziej zróżnicowana. Mieliśmy wiele potraw, wersji czy odmian. Z czasem dopiero  kuchnia stawała się coraz bardziej jednolita - mówił Jarosław Dumanowski profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

W trakcie Etnopikniku uczestnicy warsztatów tworzyli staropolskie kujawskie potrawy takie jak podpłomyki, smażona wątróbka gęsia przygotowana według starej kujawskiej receptury. Był też deser trochę bardziej zaskakujący wg starego przepisu  legumina z kwaśnej śmietany z chlebem razowym, kaszą gryczaną i owocami coś co było bardzo pożywne  i zarazem  wzbogacone owocami.

W trakcie drugiej odsłony pikniku nie zabrakło oczywiście tradycyjnej wojskowej grochówki. Dzieci mogły skorzystać z wielu animacji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przejażdżki na kucykach.

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do