Reklama

I Piknik Na Soli. To była zabawa ze Zgłowiączką w tle [ZDJĘCIA, VIDEO]

nWloclawek.pl
19/08/2023 19:19

KGW Zgłowiączka przy współudziale Gminy Lubraniec, „Celtica”, OSP Zgłowiączka, Sołectwa Milżynek zorganizowało dziś I Piknik „Na Soli” w Zgłowiączce pn. „Rzeka, las, sól, tysiącletnia potęga smaku”na placu przy remizie OSP.

Na pikniku w Zgłowiączne nie zabrakło dziś kujawskich akcentów, pysznych regionalnych przysmaków i dobrej zabawy. Inicjatorem zabawy dla mieszkańców było KGW Zgłowiączka z przewodniczącą Małgorzatą Barczykowską na czele.

Słów uznania dla współorganizatorów wydarzenia nie szczędził burmistrz Stanisław Budzyński, który zawsze wspiera wszelkie inicjatywy.

Burmistrz Lubrańca mówił o bogactwie kulturowym i interesującej historii tych ziem, w połączeniu z urozmaiconym środowiskiem naturalnym i malowniczym krajobrazem, przeciętym doliną rzeki Zgłowiączki.

O pikniku rozmawialiśmy również z Przewodniczącą KGW Zgłowiączka.

Celem dzisiejszego wydarzenia jest przybliżenie społeczeństwu walorów smakowych i historycznych jakie wynikają z położenia naszej miejscowości na terenie Kujaw. Chcę przypomnieć, że we wczesnym średniowieczu w Zgłowiączce istniały warzelnie soli stąd w nazwie dzisiejszego wydarzenia zostały zawarte określenia rzeka, las, sól. Sól ma tutaj istotne znaczenie. Dla naszych mieszkańców przygotowaliśmy wiele przysmaków. Dziś będą ryby wyłowione ze Zgłowiączki, kandyzowane szyszki igły, które przez kucharza Piotra Klepacza będą używane podczas warsztatów, kluski ziemniaczane, żurek, domowe wypieki. Pragniemy uzmysłowić naszym mieszkańcom bogactwo historyczne naszej rzeki Zgłowiączki - podkreślała Przewodnicząca KGW w Zgłowiączce Małgorzata Barczykowska.

Na stoisku przygotowanym przez KGW nie zabrakło kujawskich potraw opartych na recepturach mam czy babć takich jak kluski ziemniaczane z kapustą, żur kujawski, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem i domowych wypieków: ciast drożdżowych i serników.

Na najmłodszych czekały dmuchańce, pokaz sprzętu strażackiego, wata cukrowa i mnóstwo wesołej zabawy.

Warsztaty poprowadzili: Daniel Żurkowski i Piotr Klepacz. Piotr Klepacz w trakcie pokazów kulinarnych prezentował pieczone ryby w soli czy kiszone śledzie. Natomiast w trakcie warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Daniela Żurkowskiego można było zobaczyć jak powstają rzemieślnicze lody.

Jesteśmy tu z propozycjami lodów niebanalnych bo o smaku lasu na przykład żywicy, runa leśnego. Były robione już lody różane, maliny czy w czekoladzie, oraz na igłach świerku. Robiliśmy też lody na pędach sosny z czosnkiem niedźwiedzim - mówił Daniel Żurkowski.

Piknik uświetnił występ orkiestry strażackiej.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do