
W minioną niedzielę tj. 10 września 2017 roku w Lubrańcu odbyły się Dożynki Gminno-Parafialne połączone z III Festiwalem Kuchni Kujawskiej.
Inauguracja dożynek rozpoczęto Mszą Świętą w kościele parafialnym pw. św. Matki Bożej Szkaplerznej w Lubrańcu. Mszę św. celebrowali proboszcz parafii dr hab. teol., prof. homiletyki w WSD we Włocławku ks. Waldemar Karasiński, kanonik honorowy kapituły katedralnej, ks. wikariusze: ks. dr teol. Krzysztof Kamiński, dyrektor Biblioteki WSD we Włocławku, ks. mgr teol. Tomasz Fischer oraz ks. Jerzy Mętlewicz proboszcz parafii Zgłowiączka.
Mieszkańcy i zaproszeni goście przemaszerowali w korowodzie dożynkowym ulicami miasta pod przewodnictwem Orkiestry Dętej OSP Lubraniec na Stadion Miejski, gdzie odbyły się dalsze uroczystości: część obrzędowa dożynek, powitanie starostów dożynek, przemówienia, złożenie wieńców dożynkowych.
Uroczyste świętowanie końca zbiorów przypomina, że to dzięki ciężkiej pracy rolnika codziennie trafia chleb na stoły. W misternie wykonanych wieńcach, dorodnych bochnach chleba kryje się nie tylko radość z pomyślnie zakończonych żniw, ale również głębokie przywiązanie mieszkańców wsi do ziemi, tradycji i wiary - przemawiał do zebranych przewodniczący Rady Miejskiej w Lubrańcu Piotr Sławianowski.
Podczas mszy św. dziękczynnej zgromadzeni dziękowali za plony i prosili Boga o błogosławieństwo na nowy siew i rolniczy trud. Modlili się również w intencji Krzysztofa Wrzesińskiego byłego burmistrza Lubrańca w przeddzień jego I rocznicy śmierci.
Przewodniczący Piotr Sławianowski podczas swojego wystąpienia podziękował za przewodnictwo we mszy, wspólną modlitwę i wygłoszenie homilii księżom. Za oprawę muzyczną kościelnych uroczystości organiście Mirosławowi Okonowskiemu oraz Orkiestrze Dętej OSP w Lubrańcu pod przewodnictwem kapelmistrza Romana Jędrzejewskiego. Powitał wszystkich na uroczystościach dożynkowych.
Zaszczyty starostów dożynek pełnilli: Teresa Wiśniewska z Sułkowa i Grzegorz Bartczak z Redcza Kalnego a starostami asystentami byli: Monika Grzanka i Konrad Radomski.
Teresa Wiśniewska jest mieszkanką Sułkowa, która wychowała 3 dzieci. Wraz z mężem prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 42 ha nastawione na produkcję roślinną i zwierzęcą. Działa również aktywnie w Stowarzyszeniu Kobiet z Sułkowa pełniąc funkcję skarbnika.
Grzegorz Bartczak z Redcza Kalnego wraz z żoną Agnieszką wychowuje 2 dzieci. Państwo Barczakowie wspólnie prowadzą gospodarstwo o powierzchni 16 ha nastawione na produkcję mleka oraz hodowlę opasów.
Starostowie asystenci to: Monika Grzanka z Kłobi i Konrad Radomski ze Skaszyna.
Monika Grzanka ma 23 lata i jest studentką V roku Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W chwilach wolnych od nauki pomaga rodzicom Joannie i Pawłowi Grzankom w gospodarstwie rolnym o powierzchni 42 ha specjalizującym się w produkcji roślinno-zwierzęcej.
Konrad Radomski ma 23 lata i jest absolwentem Technikum Rolniczego w Starym Brześciu. Posiada kwalifikacje technika mechanizacji rolnej. Młody rolnik z Wacławem i Wiolettą Radomskim prowadzi gospodarstwo rolne nastawione na produkcję zwierzęcą. Hoduje krowy mleczne i opasy.
Burmistrz Stanisław Budzyński rozpoczął swoje przemówienie przysłowiem „jakie żniwa takie dożynki”.
Dożynki to jeden z najpiękniejszych dni w roku nie tylko dla rolników. To święto plonów, radości i odpoczynku po ciężkiej pracy. Minął rok a dzisiejsza uroczystość kończy żniwa. Z Matką Boską Siewną otworzyliśmy nowy rok rolniczego trudu. Na mszy świętej modliliśmy się w intencji byłego burmistrza Krzysztofa Wrzesińskiego wspominając jego dokonania, chociażby lubranieckie drogi prowadzące przez pola. Ufamy, że Krzysztof ze swoim patronem buduje nowe drogi wśród niebiańskich pól i łąk - wspomniał burmistrz Stanisław Budzyński swojego kolegę.
Podczas tegorocznego święta jak zaznaczył burmistrz wszyscy muszą pamiętać, tych których dotknęły klęski podczas tegorocznej katastrofy. 10 lipca br. sołectwo Smogorzewo nawiedziła nawałnica i gradobicie.
Podziękowania burmistrz skierował do młodych rolników, sołtysów - soli tej ziemi, delegacji wieńców dożynkowych, strażaków, wszystkich służb i osób wspierających rolnictwo, radnych, przewodniczącego rady, kolegów weterynarzy. Szczególnie jednak podziękował samym rolnikom.
Występ zespołu folklorystycznego „Echo Lubrańca” rozpoczął część obrzędową.
Podczas święta plonów odbył się III Festiwal Kuchni Kujawskiej: pokazy, warsztaty, degustacje oraz konkursy kulinarne.
Festiwal Kuchni Kujawskiej to impreza, która zagościła na stałe w kalendarzu imprez kulturalno-rozrywkowych tego regionu. W tym roku już po raz III Lubraniec gościł wybitnych szefów kuchni, znawców lokalnej tradycji kulinarnych, kuchni tradycyjnej i historycznej oraz osobowości telewizyjnej. W ramach imprezy Gmina Lubraniec promowała zwyczaje lokalne.
Wydarzenie wzbogacone zostało licznymi pokazami, atrakcjami, warsztatami oraz degustacjami. Konkurs na najlepszą tradycyjną czarninę odbył się w ramach Europejskich Dni Dziedzictw, dzięki którym cieszył się patronatem Kujawsko-Pomorskiego Centrum w Bydgoszczy.
Otwarcia III Festiwalu Kuchni Kujawskiej dokonał burmistrz Stanisław Budzyński.
W jury zasiedli:
Wojciech Grześkowiak - doradca kulinarny, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, współorganizator warsztatów oraz wielu innych projektów kulinarnych i gastronomicznych. Obecnie szef kuchni Luboston oraz koordynator Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego.
Kevin Aiston - kucharz, autor książek kulinarnych, propagator kuchni polskiej na świecie i światowej w Polsce, laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych, osobowość telewizyjna bardzo zaangażowana w liczne akcje charytatywne.
Anna Harendarz - przyjechała z Anglii, gdzie zrobiła karierę szefa kuchni.
Walentina Jałocha - prosto z Moskwy, uczestniczka Programu Europa da się lubić.
Iwona Grudzień - od 1993 roku związana ze światem gastronomi. W 1999r.właściciel firmy Gastro.
Krzysztof Malinowski - szef kuchni oraz doradca ds. gastronomi w Hotelu Młyn Lekocki. Interesuje się dietetyką i żywieniem w jednostkach chorobowych. Prowadzi warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów regionalnych głównie z Warmii i Mazur.
Jarosław Dumanowski, prof. Fabio Parsecoli z Nowego Jorku, Marek Góreczny - zastępca burmistrza Lubrańca.
Gminna Rada Kobiet z Lubrańca przygotowała kluski ziemniaczane z serem, kaczkę pieczoną, czarninę i sałatkę warzywną, karczek i roladki z sałatką. Na konkurs panie przygotowały czarninę i regionalną potrawę kluski z serem.
Zwycięzcą w konkursie na najlepszą czarninę został Zespół Folklorystyczny "Spod Strzechy" z Brześcia Kujawskiego, II miejsce zajął Majątek Kaniewo z Gminy Boniewo, a III Gospodarstwo Agroturystyczne "Józefinka" z Gminy Barcz.
W konkursie na najlepszy produk lokalny klasyfikacja była następująca: I miejsce - Majątek Kaniewo z Gminy Boniewo,II miejsce - Stowarzyszenie Kobiet Redcza z Redcza Wielkiego, III miejsce - Zespół Folklorystyczny "Spod Strzechy" z Brześcia Kujawskiego.
Uczestnikom dożynek i festiwalu pobyt umilali soliści Lubranieckiego, Centrum Dziedzictwa Kulturowego a wieczorem pojawiła się gwiazda tegorocznych dożynek zespół MIG, który porwał publiczność do śpiewu i tańca.
Wręczenia dyplomów i nagród laureatom III Festiwalu Kuchni Kujawskiej dokonał burmistrz Stanisław Budzyński.
Publiczność na imprezie szalała. Zespół WODNIK do późnych godzin nocnych bawił przybyłych na uroczystość mieszkańców.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie