
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w styczniu br. podpisał list intencyjny w sprawie paszportyzacji żywności w której uczestniczyła Anna Gembicka Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa, Pełnomocnik Rządu do spraw lokalnych inicjatyw społecznych, Poseł na Sejm RP.
Ten temat był jednym z pierwszych, którym zajęła się Sekretarz Stanu. Projekt zapewni wdrożenie i właściwe funkcjonowanie cyfrowego systemu monitorowania łańcucha dostaw żywności w Polsce. Ponadto dzięki paszportyzacji polskiej żywności konsumenci uzyskają pełną informację na temat wybranego produktu.
Na ten temat rozmawialiśmy z Anną Gembicką Sekretarzem Stanu w Ministerstwie Rolnictwa,
Chodzi o to, żeby na różnych etapach produkcji móc śledzić tę żywność, a konsument za pomocą aplikacji w telefonie po zeskanowaniu odpowiedniego kodu mógł uzyskać wszystkie informacje na temat tego produktu. To jest ciekawe rozwiązanie dla rolników, producentów rolnych ponieważ to daje gwarancję i w pełni oddaje jakość tego towaru - podkreślała Sekretarz Stanu Anna Gembicka
Według Sekretarz Stanu Gembickiej paszportyzacja zagwarantuje brak pomyłek w trakcie przemieszczania czy utylizacji, czy wycofaniu produktu, co było przyczyną ponoszenia strat.
Mamy nadzieję, że paszportyzacja otworzy nowe rynki zbytu, eksportowe - dodaje Sekretarz Stanu Anna Gembicka.
Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie