
Tłusty czwartek 2020 Włocławek, Pączki Włocławek. Już jutro 20.02.2020 roku będziemy mieli Tłusty Czwartek. Zapusty na Kujawach.
Pączki, faworki i inne pyszności czekają nas jutro w Tłusty Czartek. W ten dzień Polacy nie liczą kalorii. Jeden pączek to nawet około 450 kcal. Ale to nic w Tłusty czwartek Włocławianie i Polacy nie będą zważać na dietę. Wszyscy będziemy jedli pączki. Chociaż jednego zapewne większość z nas spróbuje. Są tacy, którzy dziennie zjedzą kilka a nawet kilkanaście.
Jedni będą jedli domowe pączki inni pójdą do piekarni czy sklepu, żeby je kupić. Ile kosztuje pączek. Najtańsze pączki we Włocławku można kupić już od 1,30 zł. Te droższe kosztują od 1,90 do nawet 4,00 czy 5 zł.
Wielu jednak twierdzi, że nie ma jak te domowe. Takie jedzą głównie Ci mieszkający na wsiach. Tam tradycja Tłustego Czwartku i zapustów jest na Kujawach ciągle bardzo żywa.
Oprócz przepisu poniżej mamy dla Was zabawę. Oznaczajcie w komentarzach na facebooku pod tym postem osoby, które mają jutro Wam sprezentować pączka.
Życzymy dobrej zabawy i smacznego!
Jaki znacie najlepszy przepis na pączki? My proponujemy Wam taki:
Pączki domowe – 40 – 45 sztuk
Do małego garnka 0,5 l wlej trochę ciepłego mleka, dodaj rozkruszone drożdże i trochę mąki i cukru. Wymieszać dać w ciepłe miejsce aż wyrośnie zaczyn. Potem roztopić masło ale nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia, do dużej miski wsypać mąkę i dodać 1 całe jajko plus 9 żółtek plus sól (dużą łyżkę), cukier, wlać masło, dodać drożdże wyrośnięte, wymieszać wlewając tyle mleka aby nie było za gęste ale też nie za rzadkie. Podana ilość w przepisie jest akurat. Dodaj spirytus.
Wyrabiając ciasto drewnianą łyżką (lub robotem kuchennym planetarnym) do momentu aż łyżka odchodzi. Jeśli wyrabiacie ręcznie potrzebne są raczej 2 osoby. Robot zrobi to doskonale za Was.
Jeśli widać pęcherzyki powietrza można skończyć i przykryć ciasto ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie. Aż miska spuchnie.
Po tym jak urośnie łyżką ciasto połóż sobie na desce. Trochę rozpłaszcz, włóż powidła, konfiturę lub marmoladę ale nie za dużo. Zawiń i zrób w rękach kulkę którą odłóż na deskę, stolnicę na bok. Zrobione pączki muszą znów podrosnąć. W tym czasie rozgrzej smalec lub olej do temperatury 150 czy 160 stopni (można we frytkowinicy lub w garnku).
Wkładaj pączki po kilka, smaż po 5 minut z każdej strony, odwracając widelcem. Spróbuj pierwszą partię.
Pączki wykładaj na papierową serwetkę. Po wystygnięciu posyp je cukrem pudrem.
Przepis starcza na zrobienie 40 do 45 pączków.
Produkty:
1kg maki
9 zoltek
1cale jajo
6-7dkg drozdzy
1 szkl. cukru
1 kostka masla
kieliszek spirytusu{nie pija tluszczu]
1 kg SMALCU!!!
ok 1.5 szklanki mleka
sól
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie