
V włocławski targ z darami lat we Włocławku odbył się jak podkreśliła Dorota Kalinowska etnograf w Muzeum Ziemi Kujawsko- Dobrzyńskiej we Włocławku pod hasłem zioła i przyprawy kuchenne czyli te rośliny, które zarówno są znane w ziołolecznictwie, nie tylko ludowym ale i oficjalnym i służą jako przyprawy do potraw.
Na V targ przyjechali wystawcy: Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych, którzy mają w swojej ofercie ekologiczne produkty, żywność, która nie jest doprawiana chemią. Większość z produktów wyrabiana jest w oparciu o przepisy regionalnej kuchni ludowej - powiedziała etnograf Dorota Kalinowska.
Na stoiskach znajdowały się miody, soki, kawa palona we własnej palarni, pyszne herbaty, oleje, octy, wyroby z lawendą. Lawenda ma piękny zapach, ale są korzyści, ponieważ ma działanie przeciw molowe podkreśliła etnograf. Odwiedziło Muzeum Gospodarstwo pani Eweliny Gwineckiej, która ma wspaniałe przetwory owocowe i warzywne w słoiczkach. Przywiozła produkty na zimę: gruszki z jabłkami i z dodatkiem imbiru.
Koła Gospodyń Wiejskich z kilku miejscowości w województwie na stoiskach zaprezentowały wędliny, ciasta, sery i gotowe potrawy jak pierogi, zupy bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych.
Nie każda gospodyni ma czas aby przygotowywać produkty na zimę. W związku z tym można się zaopatrzyć na stoiskach - dodała etnograf Dorota Kalinowska.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie