
Siódma edycja Festiwalu Kuchni Kujawskiej- święta czarniny to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy cenią sobie dobrą zabawę, a także smaczne i zdrowe jedzenie. Wydarzenie ma na celu ochronę oraz promocję lokalnych tradycji kulinarnych. W programie tegorocznej imprezy znalazły się: konkursy z nagrodami, warsztaty oraz pokazy i degustacje. VII Festiwal Kuchni Kujawskiej - święto czarniny odbędzie się 11 września 2021 roku w Lubrańcu-Marysinie. Oficjalnie otwarcie festiwalu z Karolem Okrasą rozpocznie się o godzinie 15:00.
W dniu 11 września 2021 roku w Lubrańcu – Marysinie, na terenie Zespołu Szkół im. Marii Grodzkiej w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa odbędzie się „VII Festiwal Kuchni Kujawskiej – Święto czarniny”.
Głównymi atrakcjami Festiwalu będą konkursy na najlepszą tradycyjną kujawską czarninę i najlepszy tradycyjny produkt spożywczy lub danie. Wydarzenie ma na celu promocję żywności tradycyjnej, zachęcenie do poznawania tradycji kulinarnych regionu, propagowanie zdrowego sposobu odżywiania, ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu oraz aktywizację społeczną.
Uczestnikami konkursów mogą być: regionalni wytwórcy żywności, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, przedstawiciele sołectw, lokale gastronomiczne. Organizator przewiduje cenne nagrody dla trzech pierwszych wytwórców w obu konkursach oraz wyróżnienia.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie