Reklama

Za nami największa impreza kulinarna w regionie. Zdobyła uznanie mieszkańców i samorządowców

nWloclawek.pl
22/06/2022 20:47

Święto Żuru Kujawskiego to największa impreza kulinarna w regionie. To impreza plenerowa adresowana do całych rodzin. W jej programie tradycyjnie już są popisy kulinarne, a tematem przewodnim jest żur kujawski. Imprezę każdego roku uświetniają gwiazdy muzyki. W tym roku na brzeskiej scenie wystąpili Poparzeni Kawą Trzy i Margaret. Inicjatywa zrodziła się kilkanaście lat temu i z powodzeniem jest kontynuowana do dziś. Zyskała sobie rzesze fanów, którzy każdego roku z niecierpliwością oczekują na degustacje i koncerty. Formuła wydarzenia przypadła do gustu zarówno mieszkańcom Brześcia Kujawskiego jak również regionu, którzy tłumnie odwiedzają wydarzenie. Uczestnicy sobotniego święta zgodnie potwierdzają, że dziś trudno wyobrazić sobie Brześć Kujawski bez Święta Żuru Kujawskiego gdzie prym wiedzie wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2008 roku Żur kujawski. Na regionalnym stole mieszkańców Kujaw tej szczególnej potrawy nie może zabraknąć.

Goście odwiedzający sobotnie Święto Żuru Kujawskiego w Brześciu Kujawskim byli pod ogromnym wrażeniem zorganizowanej imprezy. Podkreślali niejednokrotnie, że stało się ono marką znaną nie tylko lokalnie. Trudno się temu dziwić albowiem Organizatorzy od lat wkładają serce i wiele pracy dbając o każdy szczegół, aby impreza zyskiwała coraz większą popularność.

Podczas kolejnych edycji Brześć Kujawski odwiedzały muzyczne gwiazdy. Podobnie było w tym roku. Tym razem miłośnicy dobrej zabawy bawili się w rytm muzyki zespołu Poparzeni Kawą Trzy i Margaret.

Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, szkół i stowarzyszeń tętniły życiem podczas gotowania żuru, nie dziwi więc zadowolenie smakoszy, którzy mieli okazję po konkursie kulinarnym skosztować potrawy.

Panie z dumą i entuzjazmem opowiadały o swoich kulinarnych doświadczeniach. Na stołach nie brakowało przysmaków, a stoiska były oblegane przez wielbicieli dobrego jedzenia.

Podczas tegorocznej edycji zadebiutowało Koło Gospodyń Wiejskich w Smólniku.

To była pierwsza edycja konkursu kulinarnego, w której wzięliśmy udział, ale już niezwykle satysfakcjonująca. Poziom konkursu był wysoki, a rywalizacja wyrównana. Cieszymy się z udanego debiutu - mówili z zadowoleniem Anna Miziołek i Szymon Szcześniak.

Nie krył zadowolenia z tej inicjatywy burmistrz Brześcia Kujawskiego.

Po raz jedenasty spotykamy się w Starym Brześciu. Cieszę się, że ta tradycja jest i będzie dalej kontynuowana, że jest mocna reprezentacja z Gminy Brześć Kujawski i mamy tylu uczestników tegorocznej rywalizacji - mówił burmistrz Brześcia Kujawskiego Tomasz Chymkowski.

Burmistrz Tomasz Chymkowski podziękował za wkład pracy i zaangażowanie w organizację imprezy dyrektor BCKiH Wahadło Agacie Kubajce i Z-cy dyrektora Sylwii Czerwińskiej Modrzejewskiej oraz pracownikom „Wahadła”, służbom, współorganizatorom, wszystkim gościom, mieszkańcom i turystom, którzy przybyli na to kulinarne święto za udział w imprezie oraz Przewodniczącemu Rady Miejskiej Piotrowi Stannemu.

Dyrektor Brzeskiego Centrum Kultury i Historii Wahadło z dumą opowiadała nam o przygotowaniach do tego wyjątkowego wydarzenia. To właśnie dzięki staraniom i pracy całego zespołu „Wahadła” impreza z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, przyciąga rzesze odbiorców, a Brześć Kujawski tego dnia rozbrzmiewa dźwiękami koncertów promując żur kujawski.

W tym roku rekordowa ilość ekip gotujących. Impreza z roku na rok się rozrasta. Stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły chcą gotować, spotykać się, pokazywać swoje tradycje kulinarne. Wiadomo, że Święto Żuru Kujawskiego to nie tylko uczta kulinarna, ale również muzyczna. Dodatkowo smaczne potrawy będzie serwowała nasza rodzima Restauracja Wajcha. Będzie kulinarnie, tradycyjnie, ale też koncertowo i nowocześnie. Impreza z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. W tym roku pojawiła się specjalna strefa dla dzieci. Obserwujemy, wyciągamy wnioski i staramy się naszą ofertę modyfikować na miarę oczekiwań mieszkańców, których potrzeby stawiamy na pierwszym miejscu. To nasza największa impreza i staramy się, aby każda edycja była wyjątkowa. Patronat nad imprezą objął Urząd Marszałkowski i Powiat Włocławski. Piękne nagrody, które otrzymają Koła Gospodyń Wiejskich będą dla nich bez wątpienia szczególną pamiątką. Staramy się by impreza nabierała rozmachu i prestiżu. Zapraszamy gwiazdy z różnych nurtów muzycznych. Staramy się tą różnorodnością repertuaru muzycznego zaskakiwać fanów tej dorocznej imprezy – mówiła Dyrektor BCKiH Agata Kubajka.

Żur jak wspomniała dyrektor BCKiH Wahadło zgodnie z regulaminem był oceniany według pięciu kryteriów: smak potrawy, zgodność z tradycją, sposób podania, oryginalny wystrój stoiska, dobór składników.

Potrawę oceniało profesjonalne jury, kucharze z ogromnym doświadczeniem, a najlepsza ekipa wyłoniona w konkursie otrzymała żurownik i bon w wysokości 500 złotych ufundowany przez Bank Spółdzielczy.

O sposobie na gotowanie żurku rozmawialiśmy z przedstawicielką KGW Szpilki na Roli.

Myślę, że najważniejsze są naturalne składniki np. śmietana z mleka, które wyprodukujemy, warzywa wprost z naszego ogródka własnoręcznie wyhodowane wrzucamy do garnka licząc, że będzie smacznie i zdrowo. Wspólne gotowanie jednoczy - mówiła Alicja Kazimierska z Rzadkiej Woli reprezentująca Szpilki na Roli.

Bezkonkurencyjne okazało się KGW Wiktorowo, które zwyciężyło w rywalizacji.

Słów uznania dla tej największej imprezy kulinarnej w regionie, która jest zarazem ucztą muzyczną nie szczędziły posłanki  na Sejm RP dr Joanna Borowiak i Anna Gembicka.

Kochamy tę imprezę. Dlatego tu jesteśmy. To święto ma już swoją renomę. To wizytówka tak Brześcia Kujawskiego jak również całego naszego regionu. W tym roku rekordowo 25 ekip gotujących żur. Wiem o tym, że chętnych było znacznie więcej, a to najlepiej świadczy o tym jak wielką popularność zyskała sobie ta impreza. Wybrać spośród tylu pysznych żurów na pewno będzie nie lada zadaniem. Życzę Państwu jak najlepszej rywalizacji przede wszystkim w oparciu o dobrą zabawę – przemawiała poseł na Sejm dr Joanna Borowiak.

Faktycznie to już 11 święto Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu. Ja się bardzo cieszę, że to się odbywa na terenie szkoły rolniczej nadzorowanej przez Ministerstwo. Nam zawsze chodzi o to, by te nasze szkoły zawsze oprócz najważniejszego celu jakim jest kształcenie uczniów były też takimi lokalnymi centrami aktywności i integracji dla mieszkańców. To się bardzo dobrze sprawdza. To wydarzenie jak najbardziej wpisuje się w to. Należy też podkreślić, że żur kujawski jest wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa. Jest to potrawa charakterystyczna dla Kujaw. Ja się bardzo cieszę, że Gmina Brześć Kujawski kultywuje tradycję, że co roku to wydarzenie się odbywa. To z jednej strony okazja do spotkania się przez mieszkańców, do integracji i spróbowania żuru kujawskiego w różnych odmianach. Każda ekipa, która gotuje dodaje coś charakterystycznego od siebie. Warto tutaj być, warto tego żuru spróbować – chwaliła inicjatywę poseł na Sejm Anna Gembicka.

Jednocześnie posłanka poinformowała, że jest już w kraju  około 11 tysięcy kół gospodyń wiejskich, które są zarejestrowane w ARIMR.

Bardzo sprawnie idzie nam wypłata środków na rzecz KGW. Koła szybko złożyły wnioski i w większości mają wypłacone te środki. To jest pula 70 milionów złotych na działalność KGW. Mam nadzieję, że tego typu inicjatyw będzie przybywać. Chciałabym przy tej okazji zaprosić na 24 lipca na Bitwę Regionów w powiecie włocławskim. Koła będą ze sobą rywalizować. Zgłosiło się 30 kół. Będą przygotowywały charakterystyczne dla naszego regionu potrawy, a następnie będą reprezentowały powiat włocławski na etapie wojewódzkim i mam nadzieję, że na ogólnopolskim – zachęcała do udziału w Bitwie Regionów Anna Gembicka.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nWloclawek.pl




Reklama
Wróć do