
Trwają dwudniowe warsztaty kulinarne uwzględniające bogactwo azjatyckiej kuchni.
W warsztatach łącznie wzięło udział 20 uczniów. Są to wyjątkowe warsztaty kulinarne łączące kuchnię polską z kuchnią azjatycką.
Goszczą u nas przedstawiciele firmy LEE KUM KEE wiodącego producenta sosów (chińskich i azjatyckich), którego produkty znaleźć możemy w ponad 100 krajach na całym świecie oraz absolwentka „Chemika” - mówił dyrektor placówki Maciej Kowalczyk.
Jak zaakcentował dyrektor Maciek Kowalczyk spotkanie zostało zainicjowane przez byłą uczennicę Magdalenę Nowok, która po ukończeniu „Chemika” wyjechała do Londynu. Magdalena ukończyła kierunek gastronomii 15 lat temu.
Muszę się pochwalić obecnie Magda prowadzi w Wielkiej Brytanii 22 restauracje . Jest osobą odważną z wielkim umiejętnościami kulinarnymi. Postanowiła nam zrobić niespodziankę, że po tych latach nieobecności w Polsce przywiozła nam gości, którzy z naszymi uczniami będą dzielić się wiedzą. - podkreślił dyrektor.
Absolwentka Chemika Magdalena Nowok wiąże swoje życie nadal poza granicami kraju tzn. w Londynie, ale tęskni za krajem i rodziną. Obecnie pełni funkcje kierownicze w branży gastronomicznej na wyspach brytyjskich. To ona wyszła z inicjatywą zorganizowania warsztatów w placówce.
Wszystko się tutaj zaczęło. Dzięki otrzymaniu świadectwa technika żywienia i wyjazdu po ukończeniu szkoły do Londynu zajęłam się pracą zgodnie z zawodem . Swoją przygodę z gotowaniem zacząłem od pracy w jednej z restauracji azjatyckiej. Zaczynałam od najniższego szczebla potem awansowałam na szefa kuchni i przez 8 lat wykonywałam ten zawód. Obecnie pracuję w centralnej kuchni produkcyjnej. Produkujemy jedzenie, opracowuję nowe dania, zajmuję się także logistyką dla 22 restauracji. Docelowo planujemy obsługiwać 100 restauracji. - powiedziała Magdalena.
Przez dwa dni uczniowie „Chemika” mogą zdobywać nowe, cenne doświadczenia pod okiem szefa kuchni Tomasza Królikowskiego Na co dzień Tomasz Królikowski, współpracuje ze znanym producentem autentycznych sosów Lee Kum Kee oraz programem TVP2 w Pytaniu na Śniadanie.
Na warsztatach gościmy szefa kuchni Tomasza Królikowskiego, który dla naszej młodzieży z kierunku gastronomicznego przygotował nie tylko pokazy kulinarne, ale również prowadzi warsztaty z bokkiem pół okrągłą patelnią. Oprócz tego uczy naszych uczniów tego jak stosować sosy jako przyprawy. Na naszych uczniów dzisiaj czeka ciekawy moment . Odbywa się konkurs, który łączy sztukę kulinarną azjatycką z naszą rodzimą kuchnią. Uczniowie przygotują pierogi korzystając z przypraw firmy LEE KUM KEE, jednocześnie ozdabiając przygotowane danie.- mówił dyrektor placówki Maciej Kowalczyk.
Chcę pokazać uczniom to co najważniejsze smak umami to piąty podstawowy smak najbardziej rozpowszechniony w Azji, a w Europie jeszcze nie wszyscy mają świadomość tego smaku. Jest to charakterystyczny, mięsny lub "smaczny" smak, który dodaje potrawom głębi i pełni, jest to danie smaczniejsze, Smak umami można znależć w parmezanie, w nasionach soi, w sardelach, pomidorach, w mleku matki. powiedział Królikowski a następnie dodał - Chodzi o to, aby młodzież praktycznie przygotować do tej kuchni azjatyckiej, która mocno rozwija się na świecie. Popularność jej bardzo rośnie. Ja jako kucharz z powołania i z krwi i kości mam przyjemność aby inspirować młodzież , tak jak kiedyś ktoś mnie inspirował i to jest świetne. Takie spotkania jak najbardziej powinny się odbywać, bo młodzież jest otwarta na nowe smaki, mają duże możliwości. Niech z tego korzystają – zaakcentował szef kuchni Królikowski.
Uczestnicy warsztatów otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki. Nie zabrakło też konkursowej rywalizacji. Jury oceniało sposób wykonania i podania dań, oraz ich smak.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie